Društvo

NVO podsećaju na godišnjicu otmice i ubistva u Sjeverinu: Porodice gotovo tri decenije bez istine, obeštećenja i statusa

Komentari

Autor: Tanjug, FoNet

22/10/2021

-

14:29

NVO podsećaju na godišnjicu otmice i ubistva u Sjeverinu: Porodice gotovo tri decenije bez istine, obeštećenja i statusa
Inicijativa mladih za ljudska prava - Copyright YIHR Srbija

veličina teksta

Aa Aa

Danas se navršava 29 godina od otmice i ubistva 17 građana Srbije bošnjačke nacionalnosti iz Sjeverina kod Priboja, podsetili su Fond za humanitarno pravo, Žene u crnom i Sandžački odbor za zaštitu ljudskih prava i sloboda i Inicijativa mladih za ljudska prava, zahtevajući od insitucija u Srbiji da napuste politiku izbegavanja odgovornosti za zločine počinjene devedestih.

NVO pozivaju institucije Srbije da konačno preduzmu smislene korake ka priznanju i pravičnom obeštećenju svih žrtava, i ukazuju da višegodišnja potraga porodica za posmrtnim ostacima žrtava još uvek nije okončana.

Ocenjuju da je neprihvatljivo da institucije Srbije punih 29 godina odbijaju da porodicama žrtava pruže obeštećenje, podršku i priznanje.

 

 

"Pored ignorisanja prava porodica da znaju istinu o sudbini njihovih najbližih, država Srbija uporno odbija da im prizna status članova porodica civilnih žrtava rata, koji bi im doneo skromnu, ali važnu simboličku i materijalnu podršku", ističe se u saopštenju, uz ocenu da razlog leži u diskriminatornim odredbama "kako prethodnog, tako i novousvojenog zakona koji reguliše prava članova porodica civilnih žrtava".

Jedini pozitivan korak učinila je opština Priboj, koja je pomogla u izgradnji spomen-obeležja otkrivenog u oktobru 2015. godine što, kako naglašavaju, predstavlja redak primer odgovornog odnosa institucija Srbije prema nesrpskim žrtvama, ukazale su u saopštenju tri nevladine organizacije.

Podsećaju da je zločin počinjen 22. oktobra 1992. godine, u mestu Mioče u Bosni i Hercegovini, kada su pripadnici jedinice "Osvetnici", koja je delovala u okviru Vojske Republike Srpske, zaustavili su autobus užičkog preduzeća "Raketa"i zatim legitimisali i izveli 16 civila bošnjačke nacionalnosti iz Sjeverina.

 

 

"Oteti civili su vojnim kamionom odvezeni u motel Vilina vlas u Višegradu, gde su ih pripadnici 'Osvetnika' fizički zlostavljali, a potom ubili na obali Drine", ukazuju tri organizacije u zajedničkom saopštenju uz podsećanje da su četvorica pripadnika "Osvetnika" pravosnažno osuđeni za ovaj zločin 2005. u Okružnom sudu u Beogradu.

Ubijeni su Melvida Koldžić, Mehmed Šebo, Zafer Hadžić, Medo Hodžić, Medredin Hodžić, Ramiz Begović, Derviš Softić, Mithad Softić, Mujo Alihodžić, Alija Mandal, Sead Pecikoza, Mustafa Bajramović, Hajrudin Sajtarević, Esad Džihić, Idriz Gibović i Ramahudin Ćatović.

Veče uoči ovog događaja, ispred porodične kuće u Sjeverinu otet je Sabahudin Ćatović, kojem se od tada gubi svaki trag, podseća se u saopštenju. 

"Svako ko vređa pripadnike nacionalnih manjina mora da bude kažnjen"

Inicijativa mladih za ljudska prava je povodom godišnjice zatražila od institucija Srbije da konačno priznaju svih 16 žrtava tog zločina, pronađu posmrtne ostatke i pravično obeštete porodice žrtava.

"Godišnjica otmice u Sjeverinu opomena je državi da žrtve moraju biti priznate, a svako ko vređa pripadnike nacionalnih manjina mora biti kažnjen", navodi se u saopštenju Inicijative, koja traži i pokretanje istrage protiv svih koji su 10. oktobra klicali Ratku Mladiću i nosile baner "Zemljom ovom ime tvoje večno će se oriti, protiv poturica roda svoga uvek ćemo se boriti” na rukometnoj utakmici između RK Crvena zvezda i RK Novi Pazar.

"Dok institucije Srbije ćute već više od 10 dana, Ministarstvo inostranih poslova Turske osudilo je taj čin", navodi Incijativa.

 

Komentari (0)

Srbija