Politika

Više od 70 napada na Srbe na Kosovu od početka godine, Beograd traži reakciju međunarodne zajednice

Komentari

Autor: Euronews Srbija

02/07/2021

-

21:55

Euronews TV

veličina teksta

Aa Aa

Više od 70 napada na Srbe, njihovu imovinu i objekte Srpske pravoslavne crkve, dogodilo se od početka ove godine na Kosovu i Metohiji, a Beograd najavljuje da će ovo biti jedna od tema predstojećeg tehničkog dijaloga u Briselu.

Poslednji napad dogodio se dok je u Prištini još boravio generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg - u selu Gojbulja, nadomak Vučitrna, pretučen je trinaestogodišnji Nikola Perić. Dečak se danas oseća dobro, ali su Srbi uznemireni, dok predstavnici Srbije u kosovskim institucijama traže pomoć međunarodne zajednice.

Dalibor Jevtić, bivši ministar u Vladi Kosova i potpredsednik Srpske liste kaže za Euronews Srbija da su napadi na Srbe pitanje kojim bi trebalo da se pozabavi međunarodna zajednica. On je istakao da demokratska sredstva nisu efikasna kada nema vladavine prava i zakona. 

“Kada nema reakcije lokalnih institucija, kao ni predstavnika međunarodne zajednice onda je to još jedno dodatno ohrabrenje za one što napadaju Srbe i srpske crkve i koji im brane povratak  na Kosovo“, kaže Jevtić.

Da će česti napadi na srpsko stanovništvo na Kosovu biti jedna od tema nove runde dijaloga na tehničkom nivou koja se u Briselu očekuje 7. jula najavio je i direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Petar Petković.

On je podsetio i na slučaj Dragice Gašić, jedine povratnice u Đakovicu koja je po povratku izložena napadima.

Međunarodna zajednica je, kako je naveo, dužna da po Rezoluciji 1244 brine o bezbednosti srpskog naroda.

Petković kaže da je selo Gojbulјa u kome je napadnut trinaestogodišnji dečak mesto gde se često dešavaju incidenti, dodajući da je u tom mestu oskrnavlјena crkva, groblјe, kao i da je više puta srpski narod bio napadnut upravo u tom selu.

"Ovo nije jedini incident, ovo je 70. po redu incident od početka ove godine, a to je više od dve trećine incidenata u ovoj godini u odnosu na prethodnu godinu kada smo imali ukupno 80 incidenata", ukazao je Petković.

Nekoliko anketiranih građana iz Lapljeg Sela i Gračanice ocenjuju da Srbi nemaju nikakva prava na Kosovu.

Petar Đorđević kaže da se čini kao da su Srbi krivi zato što je loše stanje na Kosovu i da nema dana da se nešto ne desi. Žena iz Vučitrna je jasno rekla da se Albancima “sve može jer oni imaju sva prava  a mi nikakva“. Njen sugrađanin je istakao da je užasno kada deca i ljudi ne mogu slodobno da se kreću.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija