Društvo

Sve oči uprte u Krizni štab: Situacija sa koronom se smiruje, da li je to dovoljno da od 21. juna krenu proslave

Komentari

Autor: Slavica Tuvić

28/05/2021

-

16:06

Sve oči uprte u Krizni štab: Situacija sa koronom se smiruje, da li je to dovoljno da od 21. juna krenu proslave
Sve oči uprte u Krizni štab: Situacija sa koronom se smiruje, da li je to dovoljno da od 21. juna krenu proslave - Copyright E-Stock/Časlav Vukojčić

veličina teksta

Aa Aa

Hoće li biti odobrena veća okupljanja od 21. juna još je neizvesno. Krizni štab je najavio moguće popuštanje mera od tog datuma, samo ukoliko broj vakcinisanih u Srbiji sa obe doze pređe 50 odsto i ukoliko se stabilizuje epidemiološka situacija i broj zaraženih virusom korona ne bude rastao.

U Srbiji je do sada dato 4.437.750 doza vakcina, a revakcinisano je 1.965.529 ljudi. Premijerka Srbije Ana Brnabić kaže da je do sada da sa obe doze vakcinisano 45,3 odsto građana. 

Podaci o broju novozaraženih su ohrabrujući. Juče je bilo 326 potvrđenih slučajeva, ali je broj umrlih i dalje veliki - u jednom danu umrlo je 12 pacijenata. Ipak, da li je to dovoljno. 

Epidemiolog i član Kriznog štaba za borbu protiv virusa korona Branislav Tiodorović ranije je za Euronews Srbija rekao da je za kolektivni imunitet potrebno da se vakciniše između 60 i 70 odsto građana, kako i da je težnja da broj novozaraženih na dnevnom nivou bude ispod 100.

Tanjug/Slobodan Miljević

 

On je naveo da ga svakodnevno pitaju kada će biti dozvoljene proslave, mature i da svima isto odgovara "budite još malo strpljivi". Dodaje da mnogo zavisi od odziva građana za vakcinaciju, da kampanja za imunizaciju mora biti raširenija, argumentovanija, da građani mogu da pitaju sve što ih interesuje.

Važno da počne da pada i broj umrlih

Od vakcinacije i pada broja novozaraženih zavisi da li će biti masovnijih okupljanja od 21. juna. Epidemiolog i član kriznog štaba Predrag Kon za TV Prva je nedavno rekao da je "najvažniji pad broja umrlih".

Očekuje da će u narednom periodu biti stabilna epidemiološka situacija uz prisustvo virusa i da će već sredinom juna početi sa "ozbiljnim popuštanjem mera". 

Sve oči uprte su u Krizni štab i njihove odluke - maturanti se pitaju da li će moći da slave matursko veće, mnogi parovi čekaju popuštanje mera da organizuju svadbe, a mladi čekaju manifestacije.

Među članovima medicinskog dela Kriznog štaba provejava mišljenje da situacija jeste dobra, ali da ništa još nije završeno i da nije vreme za potpuno popuštanje mera.

TANJUG/VLADA REPUBLIKE SRBIJE/SLOBODAN MILJEVIC

Sve oči uprte u Krizni štab

Napominju da mora biti mnogo više vakcinisanih i da ne sme da se zaboravi da je još uvek veliki broj pacijenata koji na dnevnom nivou umiru od korone.

Među njima čuju se zamerke što se u velikim gradovima, posebno u Beogradu, ne poštuju mere, što se pušta publika na stadione, što se organizuju proslave, okupljanja i što je popustila kontrola.

Virusolog Nada Kuljić Kapulica navodi da se ne može predvideti kada će se dostići obuhvat vakcinisanih od 50 odsto i kada će se epidemiološka situacija potpuno stabilizovati.

"Videćemo kako će da ide. Treba vakcinacija da se sprovodi što žešće, da bude što brži tempo, da obuhvat bude veći. A kada će se ispuniti ti uslovi za popuštanje mera, to ćemo da vidimo. Treba biti oprezan sve dok je virus tu i dok imamo i bolesnih i umrlih", rekla je Kuljić Kapulica za Euronews Srbija.

Kakvo je stanje u bolnicama u Beogradu

Situacija se smiruje i u kovid bolnicama u Beogradu, ali je još uvek ima dosta pacijenata u intenzivnim negama. 

U kovid bolnici u Batajnici trenutno je 215 bolesnika, a od toga 30 je u intenzivnoj nezi. U bolnici Karaburma zbrinuto je 74 pacijenta, dok je 11 u intenzivnoj nezi, Medicina rada ima 23 pacijenta, dok je popunjenost kapaciteta u Infektivnoj klinici 60 odsto.

Pomoćnik direktora Univerzitetskog kliničkog centra Srbija prof. Jovica Milovanović apelovao je na građane da se vakcinišu i da ne sme da nas zavara ova mirnija situacija, što je manje zaraženih, što je manje pacijenata u bolnici.

Tanjug/Strahinja Aćimović

 

"Apel i molba svima koji se nisu vakcinisali, a zdravstveno stanje im dozvoljava, da se vakcinišu. Da sa 45 odsto vakcinisanih građana moramo da izađemo bar na 60 odsto i na taj način krećemo ka nekom kolektivnom imunitetu", rekao je Milovanović za Euronews Srbija.

Stručnjaci se slažu da je jedini način da se zaustavi epidemija vakcinacija. Stoga je u Srbiji promenjena politika imunizacije. Na početku je to bilo obavezno prijavljivanje preko portala eUprava, a sada se na punktove za vakcinaciju može otići i bez zakazivanja. Punktovi za imunizaciju otvoreni su čak i u tržnim centrima. 

Preporuka za vas

Komentari (2)

ZoinMihailo

28.05.2021 22:07

Što se korone tiče, prvo će da slavi vlast pobedu nad koronom. Ostali slavljenoci će morati da sačekaju.

Andrej

28.05.2021 22:43

Proslave su krenule već tri nedelje, uredno se organizuju svadbe i dečiji rođendani. A vidimo i utakmice u hali sa par hiljada gledalaca.

Srbija