Zdravlje

Naučnici tvrde da imunitet ostaje dugo nakon preležanog kovida, a kod nekih i ceo život?

Komentari

Autor: Tanjug

27/05/2021

-

13:12

Naučnici tvrde da imunitet ostaje dugo nakon preležanog kovida, a kod nekih i ceo život?
Naučnici tvrde da imunitet ostaje dugo nakon preležanog kovida, a kod nekih i ceo život? - Copyright Pixabay.com

veličina teksta

Aa Aa

Naučnici u SAD su kod ispitanika koji su preležali kovid-19 pronašli ćelije koje proizvode antitela mesecima nakon pojave prvih simptoma, a to je po njima snažan dokaz dugotrajnog imuniteta.

I posle 11 meseci nakon što se oporave od blage infekcije kovidom 19 ljudi još uvek imaju imune ćelije koje proizvode antitela protiv virusa korona, a istraživači Medicinskog fakulteta sa Univerziteta u Vašingtonu su otkrili da bi takve ćelije mogle da opstanu u rezervi i čitav život, proizvodeći antitela sve vreme, navodi se u njihovoj studiji koja je objavljena u magazinu "Nejčer“.

Naučnici su utvrdili da se tokom infekcije koronavirusom imune ćelije koje proizvode antitela brzo množe i cirkulišu u krvi čineći da nivo antitela bude veoma visok, ali jednom kada infekcija prestane, većina takvih ćelija izumire, a nivo antitela opada.

Ipak, mali deo tih ćelija, koje su nazvane dugovečnim plazma ćelijama (BMPCs), sele se u koštanu srž i tu ostaju i one nastavljaju da neprekidno luče nizak nivo antitela u krvotok kako bi se zaštitile od novog susreta sa virusom.

Naučnici su poređenja radi analizirali i uzorke koštane srži 11 osoba koje nikada ranije nisu imale kovid -19 i nijedna od njih nije imala takve ćelije u koštanoj srži.

Preporuka za vas

Doktorka Kapulica: Apsolutno je tačno – više vakcinisanih znači manje zaraženih

Komentari (0)

Magazin