Fokus

Kina traži da se istraga o poreklu virusa sprovede i u SAD

Komentari

Autor: Tanjug

27/05/2021

-

07:09

Kina traži da se istraga o poreklu virusa sprovede i u SAD
Kina traži da se istraga o poreklu virusa sprovede i u SAD - Copyright EPA/Sergio Adrian Angeles

veličina teksta

Aa Aa

Politizacija porekla kovida 19 omela bi dalje istrage i potkopala globalne napore za suzbijanje pandemije, saopštila je kineska ambasada u SAD nakon što je američki predsednik Džo Bajden zatražio detaljan pregled obaveštajnih podataka o tome gde se virus prvo pojavio.

Kineska ambasada u Vašingtonu je u izjavi na svojoj internet stranici u sredu poručila da su "neke političke snage fokusirane na političku manipulaciju i prebacivanje krivice", prenosi Rojters.

Ambasada je saopštila da podržava sveobuhvatnu globalnu studiju svih ranih slučajeva kovida 19 i detaljnu istragu nekih tajnih baza i bioloških laboratorija širom sveta.

Kineski "Global Tajms“ koji je deo novinske grupe vladajuće Komunističke partije, preneo je kasno u sredu da u daljoj istrazi teorije curenja virusa iz laboratorija, SAD takođe treba da dozvole istražiteljima da uđu u njihove objekte, uključujući i laboratoriju za istraživanje virusa američke vojske u bazi "Fort Ditrik“, koja se nalazi u Merilendu, nekih 75 kilometara od Vašingtona.

Predsednik Bajden zatražio je juče od američkih obaveštajnih agencija da "udvostruče napore" u istrazi o poreklu kovida 19 i da izvrše pritisak na Kinu da sarađuje.

U trenutku kada se Svetska zdravstvena organizacija (SZO) priprema za početak druga faze studija o poreklu kovida 19, Kina je pod pritiskom da pruži istražiteljima veći pristup zbog navoda da je SARS-KoV-2 procurio iz laboratorije specijalizovane za istraživanje koronavirusa u gradu Vuhan.

Kina je više puta porekla da je laboratorija odgovorna, i poručila da SAD i druge zemlje pokušavaju da im odvrate pažnju od sopstvenog neuspeha u borbi sa pandemijom.

Zajednička studija Kina-SZO objavljena u martu utvrdila je da je krajnje neverovatno da je SARS-KoV-2 procurio iz laboratorije, dodajući da je najverovatnije da se od slepih miševa virus proširio na ljude preko neidentifikovane posredničke vrste.

Komentari (0)

Svet