Društvo

Kon za Euronews Srbija: Zalagaćemo se da kovid propusnice važe 24 sata dnevno

Komentari

Autor: Euronews Srbija

25/10/2021

-

22:12

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Epidemiolog dr Predrag Kon rekao je u večerašnjem izdanju emisije Euronews veče da kovid propusnice posle 22 časa neće biti dovoljne. Kako je istakao, Krizni štab se na sednici zalagao, a i dalje se zalaže da se one uvedu u ugostiteljskim objektima tokom 24 sata.

"To sam rekao i na Kriznom štabu. Žao mi je, ali ovo neće biti dovoljno. S takvim merama nećemo uspeti. Sada je prihvaćen minimum minimuma, tj. da one budu od 22 sata. Medicinski deo Kriznog štaba tražio je i da 10 dana bude skraćeno radno vreme svih objekata, osim apoteka, marketa i pumpi. Ako govorimo o tome šta ima efekta, onda je 24 sata prvo i osnovno i to je prvo na čemu ćemo insistirati"

Kako kaže, još jedna mera koju će medicinski deo Kriznog štaba nastaviti da predlaže jeste "predah" od 10 dana i skraćeno radno vreme svih neesencijalnih objekata.

"Situacija je trenutno jako loša. Mi smo čak i u prethodnoj nedelji imali 10 odsto povećanje broja zaraženih. Da bude jasno, ovo je šesta nedelja sa preko 6.000 dnevno obolelih u proseku - to nikada do sad nije bilo! Istovremeno, koriste se kapaciteti novih kovid bolnica, i pored toga mi imamo situaciju da kreveta nema. Prema tome, mi nemamo više prostora, osim da se pacijenti otpuštaju ranije i da se pooštravaju mere. Rešenje je samo vakcinacija. To se, nažalost ne dešava dinamikom za kojom mi iz medicinskog dela Kriznog štaba vapimo"

Pri donošenju odluka na sednicama Kriznog štaba razmišlja se u više pravaca - o mentalnom stanju nacije, ekonomskom i čisto zdravstvenom. Ipak, dosadašnji predlozi medicinara koji sede u Kriznom štabu, bili su preoštri da bi bili prihvaćeni. Kon pak, ne gubi nadu kada su propusnice u pitanju.

"Očekujem da se sprovođenje kovid propusnica proširi na 24 sata, a paralelno sa tim da utičemo na vakcinaciju. Nikakvi prekidi, žestoke mere ukoliko ne dođe do povećanja vakcinacije"

Euronews/Printscreen

 

Kon se osvrnuo i na pitanje škola, smatrajući da je legitimno pitanje da li će učenici preći na online model nastave.

"Kombinovani model smanjuje broj dece koja su u odeljenju, dakle nešto se radi. Ipak, podatak o tome da je dete na respiratoru je takav da moramo da uzmemo stvar u svoje ruku. Zaražavanje se iz porodica prenosi u škole, ali se dešava da i iz škole dođe u porodice. Moje mišljenje je da nije dovoljno samo preći na onlajn nastavu, neophodno je da minimum minumuma bude 24 sata kovid propusnica"

Epidemiolog je u emisiji podelio podatak da je u Srbiji ukupno 10.000 vakcinisanih među decom.

"Između 16 i 17 godina se nešto malo povećao procenat vakcinisanhih. Niska vakcinisanost, kada imate dozvolu za vakcinu u tom uzrast je začuđujuća, a podatak o tome koliko je vakcinisanih je frapantan. Izgleda da o tome još nema dovoljno svesti i trebalo bi raditi na tome"

Vakcinisano 80 odsto inspektora

Ministarka državne uprave i lokalne samouprave, kao i načelnica Koordinacione komisije za inspekcijski nadzor, ujedno i članica Kriznog štaba Marija Obradović za Euronews veče kaže da se lično u većini slučajeva slaže sa medicinskim delom štaba, ali da treba razmišljati o tome da je korona uticala na 80 odsto poslova u svetu zbog čega život mora da se nastavi, a privreda da se razvija.

"Kada su propusnice u pitanju i ja sam za oštriju primenu. Mislim da bi imalo efekata. Razmišljajući kao političar koji rukovodi i donosi neke odluke, posmatram kako građani Srbije očekuju magični štapić. Svi se nalazimo u ovome, svako mora da preuzme deo odgovornosti, da se sa što manje žrtava izvučemo. Nema tih mera, a da neki građani neće hteti da ih mimoiđu. U šali kažem da je to i deo srpskog mentaliteta da se prevari sistem"

Euronews/Printscreen

 

Skeniranje QR koda offline

Ministarka Marija Obradović najavila je da je uvedena mogućnost provere QR kodova u prostorima u kojima nema interneta.

Obradović smatra da je jako važno da odgovornost podele građani, ugostitelji i inspekcija.

"Ako ta tri elementa ne rade zajedno, mi ne možemo da napravimo nikakav rezultat"

Inspekciju će vršiti 2.400 inspektora u 46 republičkih, pokrajinskih i lokalnih samouprava koji su u prethodnih godinu dana obavili milion nadzora i zabeležili 30.000 nepravilnosti, a napisali 9.000 prekršanijh naloga.

Ministarka kaže da je detaljnom analizom utvrđeno da je oko 80 odsto inspektora i komunalnih policajaca vakcinisano, a da se radi na tome i da se preostali vakcinišu.

"Kod njih je zaista visok nivo svesti, bilo bi nelogično da proveravaju kovid sertifikate, a da sami ne ispunjavaju te uslove", rekla je i dodala da Srbiji nedostaje još 1.000 inspektora i to ne samo za nadzor kovid mera.

 

 


 

 

Komentari (0)

Srbija