Društvo

Miroslav Aleksić na pripremnom ročištu negirao optužbe za silovanje i polno uznemiravanje

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Tanjug

28/10/2021

-

09:47

Euronews Srbija

veličina teksta

Aa Aa

Pripremno ročište pred suđenje vlasniku škole glume Miroslavu Aleksiću, optuženom za silovanje i polno uzniravanje sedam polaznica te škole, održano je pred Višim sudom u Beogradu. Aleksić se na ročištu, koje je bilo zatvoreno za javnost, kratko izjasnio da nije kriv, a detaljnu odbranu izneće naknadno na suđenju, koje bi trebalo da bude javno. Ročište je trajalo skoro tri sata i biće nastavljeno 15. novembra.

Odbrana je tražila saslušanje više desetina glumaca i režisera. Predloženo je oko 50-60 svedoka. Tome su se usprotivili punomoćnici oštećenih glumica, smatrajući da se na taj način odugovlači postupak.

Prema rečima jednog od punomoćnika oštećenih glumica, advokata Borivoja Borovića, ovi svedoci su se tokom istrage pojavljivali na televizijama sa nacionalnom frekfencijom i sugerisali kako treba da se vodi postupak, komentarisali dokaze i fotografije, čime su sve vreme ometali postupak. 

Euronews Srbija

On smatra da oni ne mogu da budu nepristrasni svedoci pred sudom i da su svojim javnim komentarisanjem počinili krivično delo ometanje pravde. 

"Predložene fotografije sada su na taj način kontaminirane kao dokaz i ne mogu biti korišćene - zato je postupak potpuno upropašćen u toj fazi", rekao je Borović. 

Napomenuo je da misli da je velikim brojem predloženih svedoka, glumaca i režisera, odbrana pokušala da zatrpa sud dokazima da bi se odugovlačio postupak. 

"Dovoljno je bilo da se pozove jedan svedok, a ne 15 glumaca da se kaže kako je Alekscih vodio te časove glume", naglasio je punomoćnik. 

Preneo je da su zastupnici oštećenih glumica tražili da se na suđenje pozovu veštaci neuropsihijatri i psiholozi ne samo za oštećene, već i za okrivljenog Aleksića. 

Prethodno je predsednik sudskog veća sudija Zoran Ðorđević odbio predlog punomoćnika Jugoslava Tintora za njegovo samoizuzeće, jer je već ranije odlučivao o produženju pritvora Aleksiću, a što bi kako smatra advokat, mogao da bude razlog da se kasnije ukine presuda, koji bi donelo njegovo veće. 

Sa druge strane, odbrana Aleksića smatra da je apsurdna situacija da umesto da odbrana traži izuzeće, to čine punomoćnici oštećenih. 

"Da smatramo da je to procesna prepreka tražili bismo izuzeće ranije", rekao je Aleksićev branilac Zoran Jakovljević. 

 

Aleksić bio devet meseci u pritvoru

Na priprenom ročištu se utvrđuje koji će se dokazi izvoditi tokom suđenja. Suđenje će biti zakazano po završetku pripremnog ročišta. Suđenje bi trebalo da bude javno, osim ako učesnici postupka ne zatraže da sud isključi javnost zbog zaštite privatnosti oštećenih devojaka.

Aleksić je sud došao iz kućnog pritvora koji mu je nedavno određen nakon što mu je ukinut pritvor u kojem je bio skoro devet meseci.

Optužnicom Višeg javnog tužilaštva u Beogradu, Aleksić se tereti za izvršenje dva produžena krivična dela silovanja, dva krivična dela silovanja, jedno produženo krivično delo nedozvoljenih polnih radnji i četiri krivična dela dela nedozvoljenih polnih radnji, na štetu sedam devojaka.

Njega je prva prijavila glumica Milena Radulović, a ubrzo su se optužbama protiv njega pridružile i druge devojke.

Komentari (0)

Srbija