Društvo

Za vikend toplo i sunčano, a evo kada je vreme da se biljke sklone sa terasa

Komentari

Autor: Euronews Srbija

30/10/2021

-

08:06

Za vikend toplo i sunčano, a evo kada je vreme da se biljke sklone sa terasa
Za vikend toplo i sunčano, a evo kada je vreme da se biljke sklone sa terasa - Copyright Tanjug/Dragan Kujundžić

veličina teksta

Aa Aa

Za dane vikenda vreme će biti vetrovito, ali prijatno toplo i sunčano. Nešto više oblaka biće samo na istoku zemlje, gde će visoka i srednja oblačnost povremeno zaklanjati sunce, rekla je meteorolog Euronews Srbija Ljubica Gojković.  

Kako kaže, trenutno se nalazimo između ciklona na jugozapadu i anticiklona na severoistoku. Razlika u pritiscima ova dva sistema uzrokuje da vetar duva pojačanim intenzitetom. Ovaj jugoistočni vetra karakterističan je za našu zemlju i često duva i po nekoliko uzastopnih dana.

Prema njenim rečima, magle će u narednim danima biti u dolinama i kotlinama južne Srbije, gde će vetar biti slabog intenziteta, jutra prohladna, a vlažnost vazduha dovoljno visoka za njeno formiranje. 

Maksimalna dnevna temperatura će se kretati u intervalu od 14 do 19 stepeni. Najsvežije će biti u Timočkoj krajini, a najtoplije u Beogradu i južnom Banatu.

"Pojačan vetar, ali i sunčano vreme zadržaće se do utorka, kada nas očekuje promena vremena. Tokom vikend doći do razvoja Đenovskog ciklona koji će do naše zemlje stići tokom noći između ponedeljka i utorka", kaže Gojković.
 
Ovaj sistem doneće Jadranskoj obali nevreme, koje će biti praćeno jakim vetrom i većom količinom padavina. Kišonosni oblaci će se na puta ka Srbiji "isprazniti", te će kiša biti dugotrajna, ali slabog intenzivna.

Pad temperature krajem sledeće nedelje

Pad temperature očekuje se krajem sledeće nedelje kada će do naše zemlje pristići hladan front sa severozapada Evrope. 

"Mraz je pojava koja nastaje kada se temperatura vazduha spusti ispod nule. Tada se vodena para iz vazduha pretvara u ledene kristale na dostupnim površinanama. Ova pojava veoma je opasna za zeljaste biljke i cveće jer pri niskoj temperaturi dolazi do zamrzavanja vode u samoj biljci što uzrokuje njeno uvenuće", objasnila je Gojković. 

Topao i sunčan vikend koji je pred nama iskoristite da sklonite ili zaštite biljke od niske temperature i mraza, jer su hladna jutra, ali i dani pred nama.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija