Društvo

Novi Sad bez grejanja i tople vode zbog havarije na gasovodu u Bugarskoj

Komentari

Autor: Euronews Srbija, J.S.

01/11/2021

-

11:15

Novi Sad bez grejanja i tople vode zbog havarije na gasovodu u Bugarskoj
Novi Sad bez grejanja i tople vode zbog havarije na gasovodu u Bugarskoj - Copyright Unsplash

veličina teksta

Aa Aa

Novosađani koji imaju centralno grejanje posredstvom "Novosadske toplane" danas nemaju grejanje zbog havarije na gasovodu u Bugarskoj, potvrđeno je za Euronews Srbija iz "Novosadskih toplana". Oglasio se direktor "Srbijagasa" Dušan Bajatović i rekao da se očekuje da se danas do 16 sati stabilizuju svi sistemi snabdevanja gasom.

"Srbijagas je obezbedio interventne količine gasa iz Mađarske interventnim uvozom od pet miliona metara kubnih gasa. I zajedno sa onim što možemo da proizvedemo u Banatskom dvoru vratićemo sistem u potpunosti na parametre koji su normalni za rad sistema za sve potrošače, i domaćinstva i industriju", rekao je Bajatović i dodao da je ova kompanija u mogućnosti da interveniše i sutra ukoliko bude trebalo, pošto još nema tačnih podataka kada će biti završena popravka gasnog sistema u Bugarskoj.

On je poručio da od 16 časova svi sistemi u Srbiji biće vraćeni na one parametre u snabdevanju gasa koji su nam potrebnii.

Inače, iz "Novosadskih toplana" rekli su za Euronews Srbija da je do prekida isporuke prirodnog gasa došlo je u šest sati jutros.

"Zbog havarije je obustavljena isporuka prirodnog gasa "Srbijagasu" i korisnicima ovog preduzeća. Mi smo među njima, ali nam još uvek nije poznato kada će kvar biti uklonjen, jer smo svesni činjenice da će već oko pet sati popodne biti hladno", naveli su iz "Novosadskih toplana".

Došlo do pucanja gasovoda u Bugarskoj, ekipe odmah izašle na teren

Inače, kako je Rojers preneo Bugarski operater gasne mreže Bulgartransgaz saopštio je da je prekinuo transport prirodnog gasa u Srbiju i Mađarsku, posle pucanja gasovoda u blizini sela Vetrino na severoistoku zemlje. Kako navode, kvar je prijavljen u tri sata ujutru po lokalnom vremenu i do sada je delimično popravljen.

Kompanija je u saopštenju navela da je usled pukotine nastala samo materijalna šteta i da su timovi već na licu mesta i rade na popravci gasovoda.

Inače, Bugarska transportuje ruski gas preko svoje gasne mreže dalje u Srbiju i Mađarsku. 

 

Komentari (1)

kizza

02.11.2021 00:40

Još uvek niko nije precizno objasnio: zašto interventno uvozimo gas iz Mađarske ako imamo rezerve u Banatskom Dvoru?

Srbija