Društvo

Vitale: Srbija i NATO već 15 godina stabilno razvijaju svoje partnerstvo

Komentari

Autor: Tanjug

01/11/2021

-

17:27

Vitale: Srbija i NATO već 15 godina stabilno razvijaju svoje partnerstvo
Vitale: Srbija i NATO već 15 godina stabilno razvijaju svoje partnerstvo - Copyright vikipedija

veličina teksta

Aa Aa

Šef NATO Vojne kancelarije za vezu u Beogradu brigadni general Tomazo Vitale održao je danas u Ministarstvu spoljnih poslova brifing za članove interresorne Radne grupe za praćenje primene Individualnog akcionog plana partnerstva (IPAP) između Srbije i NATO.

General Vitale je rekao da su Srbija i NATO tokom prethodnih 15 godina napornim radom i posvećenošću uspeli da stabilno razvijaju svoje partnerstvo i da ga uz zajednički rad na mnogim projektima svakog dana sve više unapređuju, kroz obostrano korisnu saradnju.

"Danas s ponosom mogu da kažem da su NATO i Srbija bliski partneri. Uz potpuno poštovanje politike vojne neutralnosti Srbije, uspeli smo da ojačamo naše partnerstvo kroz dobro uspostavljene mehanizme. Za NATO, Srbija je sused, pouzdan i cenjen partner koji igra važnu ulogu u održavanju mira i bezbednosti u regionu. Takođe želim da kažem da su odnosi Srbije i NATO-a odlični, obostrano korisni i zasnovani na uzajamnom poštovanju", rekao je Vitale.

Vitale je rekao i da je u nedavno usvojenoj agendi NATO 2030 naglašen značaj koji se pridaje partnerstvima.

"U tom smislu, Srbija je za nas jedan od najvažnijih partnera, a NATO visoko ceni posvećenost Srbije u sprovođenju glavnog mehanizma našeg partnerstva", rekao je general Vitale.

Dodao je da NATO visoko ceni javno mnjenje u Srbiji i da se ulažu veliki napori da se predstavi tačna i jasna slika o NATO, njegovim načelima, demokratskim vrednostima i dugoročnom partnerstvu sa Srbijom.

"Takođe, želim da podvučem da je direktna linija komunikacije predsednika Vučića i generalnog sekretara Stoltenberga, koja je uvek otvorena i koju karakterišu prijateljstvo i poštovanje, umnogome doprinela unaprejenju političkog dijaloga i obostranog razuevanja i poverenja", zaključio je Vitale.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija