Društvo

Pred nama najtopliji dan ove sedmice - danas i do 25 stepeni Celzijusa, ali stižu oblaci i kiša

Komentari

Autor: Euronews Srbija

04/11/2021

-

07:21

Euronews TV

veličina teksta

Aa Aa

U prvoj polovini dana smenjivaće se sunce i visoka oblačnost, a kasnije nam sa severozapada pristiže hladan front koji će prvo zahvatiti krajnji sever zemlje, rekla je meteorolog Euronews Srbija Ljubica Gojković. 

"Ekstremno visoku temperaturu za ovo doba godine donosi nam južni vetar sa Mediterana, a sa njim nam stiže i nešto vlažniji vazduh. On će u kombinaciji sa hladnim vazduhom sa severa uzrokovati burne atmosferske procese koji će severu i zapadu naše zemlje doneti veću količinu padavina, a mestimično će biti i grmljavine", kaže Gojković i dodaje da je pred nama najtopliji dan ove sedmice. 

Inače, Republički hidrometeorološki zavod (RHMZ) izdao je narandžasto upozorenje za područje Srema i zapadne Srbije na veliku količinu padavina koja se očekuje večeras, ali i sutra prepodne u ovim predelima.

"U većini mesta ovog jutra izmereno je oko 15 stepeni Celzijusa. Prohladno je bilo u Timočkoj krajini, ali i na krajnjem jugoistoku zemlje", dodaje Gojković.

Tanjug/Nikola Anđić

 

Maksimalna temperatura danas će biti 25 stepeni Celzijusa, a Gojković objašnjava da je ona iznad proseka za početak novembra.

"Najtoplije će biti u Beogradu i zapadno od glavnog grada, dok se samo na istoku zadržava nešto hladniji vazduh te temperatura neće prelaziti 15 stepeni", kaže ona. 

Kako objašnjava, vetar će tokom prepodneva duvati pojačanim intenzitetom iz pravca juga i jugoistoka, a sa prolaskom fronta doći će do njegovog slabljenja, i okretanja na severni pravac.

"Zahlađenje koje nam donosi ovaj hladan front spustiće temperaturu u severnim i zapadnim predelima i za 10 stepeni Celzijusa. U petak će toplo biti jedino na jugu i jugoistoku, gde se očekuje oko 20 stepeni", kaže Gojković. 

Dodaje da će se kiša koja počinje da pada u poslepodnevnim satima, zadržati u severnim i zapadnim predelima do sutra, kada će i doći do premeštanja kišonosne zone dalje ka jugoistoku.

"Slaba kiša zahvatiće južne predele u subotu, a tada će se i pad temperature osetiti u celoj Srbiji", kaže Gojković.

Promenljivo, sa slabom kišom ostaće i tokom naredne nedelje, jer ćemo stalno biti pod uticajem ciklona sa Mediterana koji nam donosi oblake i kišu.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija