Društvo

Brnabić: Situacija sa životnom sredinom loša, ove i sledeće godine samo "gasimo požare"

Komentari

Autor: Fonet

05/11/2021

-

14:37

Brnabić: Situacija sa životnom sredinom loša, ove i sledeće godine samo "gasimo požare"
Ana Brnabić - Copyright Tanjug/Sava Radovanović

veličina teksta

Aa Aa

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da je situacija u oblasti životne sredine do te mere loša da se, posle decenija bez ulaganja, sada samo "gase požari" i ne može se govoriti o prioritizaciji investicija i ciljeva.

"Situacija je, nažalost, do te mere loša i toliko decenija se nije ulagalo ništa, da ne pričam o energetskoj tranziciji, da mi se čini da ni ne radimo prioritizaciju ciljeva, već isključivo gasimo požare", rekla je Brnabić sa plenarnoj sednici Nacionalnog konventa o Evropskoj uniji (NKEU).

Ona je, na pitanje da li je Vlada Srbije na strani građana i štiti javni interes kada je on u sukobu sa interesom privatnog investitora i da li je u mandatu Vlade moglo da se učini nešto da Zrenjanin dobije pijaću vodu, rekla da je u sektoru životne sredine "urađen apsolutni maksimum onoga što se moglo učiniti".

"Zrenjanin je važna tema i ona koja mi najteže pada. Radim svakodnevno na rešavanju tog problema, niko iz Zrenjanina nije pitao Vladu kako da reše taj problem, pa su ušli u javno-privatno partnerstvo sa firmom koji taj problem ne može da reši", predočila je Brnabić.

Na pragu dogovora sa investitorom

"Na pragu je dogovor sa investitorom koji ima svetske reference u toj oblasti, ali pokušavamo da nađemo rešenje za bezizlaznu situaciju, ni krivi, ni dužni. Javni interes ili interes privatnika, ne bih rekla ili - ili. Uvek je interes građana na prvom mestu, a privatni investitor mora da poštuje zakone zemlje i ono što je javni interes", rekla je premijerka.

Brnabić je dodala da su tri fokusa Vlade Srbije - tretman čvrstog otpada ili čišćenje Srbije od 3.500 divljih deponija, zaštita i unapređenje kvaliteta vazduha i zaštita voda.

"Dobar primer čišćenja deponija je Vinča, gde radimo sa međunarodnim partnerima", rekla je ona i navela da je Evropska investiciona banka izašla iz projekta jer su smatrali da postoji ekološki prihvatljivije rešenje za Vinču.

"Mogli smo da idemo i na nešto što je ekološki prihvatljivije, ali bismo izgubili vreme da rešimo taj problem", rekla je Brnabić i ukazala da je neprihvatljivo da Beograd nema nijedno postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda.

Brnabić je rekla da je od 2014. godine u kvalitet vazduha, odnosno u filtere i sredstva za odsumporavanje postrojenja uloženo 600 miliona evra, ali je i to nazvala gašenjem požara.

"Volela bih da smo u fazi prioritizacije, ali ove i sledeće godine 'gasimo požar'", rekla je Brnabić.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija