Društvo

Dodeljeni ugovori lokalnim samoupravama za solarne panele

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Tanjug

05/11/2021

-

14:41

Dodeljeni ugovori lokalnim samoupravama za solarne panele
Dodeljeni ugovori lokalnim samoupravama za solarne panele - Copyright Tanjug/Zoran Petrović

veličina teksta

Aa Aa

Ugovori o sufinansiranju programa za ugradnju solarnih panela potpisani su danas između predstavnika Ministarstva rudarstva i energetike i 37 lokalnih samouprava, a vrednost projekta iznosi oko 390 miliona dinara.

Ugovore je uručila ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović koja je izjavila da je država sufinansiranjem projekata za zamenu stolarije i ugradnju solarnih panela pokrenula najveći proces koji će trajati u našoj zemlji narednih nekoliko godina, a to je proces jedne zdravije, održivije i zelene Srbije.

"To ne znači samo zelenu Srbiju i zelenu tranziciju u oblasti energetike, nego znači potpunu promenu svega onoga što ćemo raditi, načina na koji ćemo proizvoditi i funkcionisati u narednim decenijama", rekla je Mihajlović novinarima posle uručenja ugovora.

Istakla je da se 37 lokalnih samouprava potrudilo i napravilo uslove da se pojave na konkursu koje je raspisalo Ministarstvo rudarstva i energetike za subvencionisanje postavljanja solarnih panela.

Tanjug/Zoran Petrović

 

 

"Ove lokalne samouprave su pokazale jasnu svest o tome da neke stvari moramo da menjamo kada je u pitanju energetika, kada je u pitanju trošenje toplotne i električne energije i da uopšte nema nijednog razloga da Srbija koja kao zemlja ima ogroman broj sunčanih dana ne pronađe i nema uslove da iskoristi na taj način da pomogne svojim građanima da postave solarne panele na svojim kućama", rekla je Mihajlović.

Najviše novca, po pet miliona dinara, izdvojili su Novi Sad, Malo Crniće, Bor, Ćuprija, Raška, Kragujevac, Jagodina i dve beogradske opštine, Zvezdara i Obrenovac.

Čačak i Apatin su izdvojili po 4.950.000 dinara, a Lučani, Paraćin i Pećinci po tri miliona dinara. Novi Pazar će izdvojiti 2,5 miliona dinara, Vranje 2,4 miliona, Smederevo 2,35 miliona dinara, Vladičin Han 1,5 milion,  Barajevo 1,25 miliona, a Rača 1,2 miliona dinara.

Po dva miliona izdvojili su Kraljevo, Prijepolje, Užice, Majdanpek i Arilje, a po milion dinara Bojnik, Aranđelovac, Bosilegrad, Sokobanja, Svilajnac, Aleksinac, Ivanjica, Vladimirci, Sečanj, Vrnjačka Banja i Boljevac. 

Najmanje novca za ugradnju solarnih panela izdvojila je opština Zemun, 500.000 dinara

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija