Društvo

Naplata troškova obrade kredita: Advokati traže sazivanje Opšte sednice Vrhovnog kasacionog suda

Komentari

Autor: Tanjug

23/11/2021

-

18:02

Naplata troškova obrade kredita: Advokati traže sazivanje Opšte sednice Vrhovnog kasacionog suda
Naplata troškova obrade kredita: Advokati traže sazivanje Opšte sednice Vrhovnog kasacionog suda - Copyright TANJUG/ TARA RADOVANOVIC

veličina teksta

Aa Aa

Advokatska komora Srbije (AKS) podnela je danas Inicijativu za sazivanje Opšte sednice Vrhovnog kasacionog suda (VKS) kako bi se izjasnila o dopuni pravnog stava Građanskog odeljenja tog suda od 16. septembra u vezi sa pravom banke da naplati troškove obrade kredita.

Advokatura smatra da je dopuna stava u nesaglasnosti sa pravnim stavom zauzetim VKS iz 2018 godine, te da izaziva pravnu nesigurnost zbog razlicitog postupanja i tumačenja u praksi.

U odluci AKS, koja je danas objavljena i u koju je Tanjug imao uvid, precizira se da se Opšta sednica VKS, prema Poslovniku tog suda saziva: "kada između veća iz različitih odeljenja, ili između odeljenja nastane nesaglasnost u primeni propisa, ili kada na sednici odeljenja ne može da se usvoji pravno shvatanje, i u drugim slučajevima propisanim zakonom i Poslovnikom".

U tim slučajevima Opšta sednica VKS je nadležna da razmatra primenu zakona i drugih propisa.

Zbog toga AKS smatra da je neophodno da se Opšta sednica Vrhovnog kasacionog suda "izjasni i obrazloži različitu primenu nepromenjenog stava Građanskog odeljenja Vrhovnog kasacionog suda od 22.maja 2018. i 16. marta 2021. sa dopunom od 16. septembra 2021. godine".

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija