Društvo

Pred nama najhladniji dan u nedelji - magla, mraz i temperatura do osam stepeni Celzijusa

Komentari

Autor: Euronews Srbjia

24/11/2021

-

07:16

Euronews TV

veličina teksta

Aa Aa

Pred nama je najhladniji dan ove nedelje. Magla je zabeležena u dolinama i kotlinama na jugu i jugozapadu, a slabog mraza mestimično je bilo u celoj zemlje, rekla je meteorolog Euronews Srbija Ljubica Gojković. 

Kako je rekla, polje visokog vazdušnog pritiska donosi nam delimično razvedravanje, pa će se tokom dana smenjivati sunčani i oblačni periodi. Pretežno oblačno biće samo na istoku i jugoistoku, ali bez padavina.

"Nakon hladnog jutra u kojem je temperatura bila oko i malo ispod nule, dan će biti prohladan. U većini mesta maksimalna dnevna temperatura neće prelaziti osam stepeni Celzijusa. A u Vojvodini i centralnim predelima biće i malo svežije", dodaje Gojković.

Kako kaže, vetar će u poslepodnevnim satima početi da duva iz pravca istoka i jugoistoka što će nam već sutra doneti osetno otopljenje.

"Osim otopljenja, u četvrtak će vetar biti u pojačanju, a košava će povremeno duvati olujnom jačinom. Kraj radne nedelje obeležiće oblačno i kišovito vreme koje nam donosi ciklon sa Mediterana", kaže Gojković.

Ona objašnjava da ovaj sistem niskog vazdušnog pritiska sa sobom nosi relativno topao Mediteranski vazduh te neće biti zahlađenja, ali će kiša padati u celoj zemlji. 

Za vikend se zadržava promenljivo vreme koje će nam doneti smenu sunčanih i oblačnih perioda, praćenih kišom.

"Slabljenje vetra koje imamo danas, uzrokovaće da se PM čestice zadržavaju u nižim slojevima atmosfere, pa će kvalitet vazduha biti lošiji. Prema podacima Agencije za zaštitu životne sredine najzagaženiji gradovi ovog jutra bili su Valjevo i Beograd, a koncentracija ovih čestica i do 10 puta veća od dozvoljene. Zbog posledica koje ovakav vazduh može imati na zdravlje preporučuje se nošenje maski i na otvorenom", kaže Gojković.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija