Društvo

Počeli pregovori vlade i Albanaca sa juga Srbije: Šta podrazumeva rešenje oko udžbenika na albanskom

Komentari

Autor: Euronews Srbija/N.Z.

25/11/2021

-

07:12

Počeli pregovori vlade i Albanaca sa juga Srbije: Šta podrazumeva rešenje oko udžbenika na albanskom
profimedia - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Na sastanku održanom pre nekoliko dana u Bujanovcu, predstavnici Vlade Srbije i Nacionalnog saveta Albanaca postigli su napredak po pitanju udžbenika na albanskom jeziku. Sastanak je organizovalo Ministarstvo za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog, a glavne teme su bile upravo u vezi sa obrazovanjem. 

Predsednik Nacionalnog saveta Albanaca Ragmi Mustafa prvi je obavestio javnost da je sa predstavnicima vlasti otpočeo dijalog sa Albancima sa juga Srbije. Prema njegovim rečima, na sastanku se razgovaralo o platformi za afirmaciju prava Albanaca usvojenoj 2013. godine, što je potvrdio i ministar prosvete Branko Ružić rekavši da je rešeno pitanje udžbenika na albanskom.

Kako je došlo do ovog dijaloga, šta se od njega očekuje i šta tačno podrazumeva rešenje oko udžbenika za Euronews Srbija objašnjavaju iz Ministarstva za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog. Kako navode, glavne teme ovog društvenog dijaloga bile su oko udžbenika, priznavanja diploma i licenci za albanske nastavnike.

"Plan od sedam tačaka"

Platforma na koju se poziva Mustafa je zapravo dokument u kom su predstavnici albanske nacionalne manjine u Srbiji objedinili probleme sa kojima se ta zajednica suočava. 

To je plan koji predlaže, između ostalog, potpunu integraciju Albanaca u institucije sistema u skladu sa proporcionalnim učešćem u broju stanovnika svake lokalne samouprave, ostvarivanje pune bezbednosti što, između ostalog, podrazumeva poštovanje Zakona o amnestiji; izmeštanje specijalnih snaga policije i stvaranje potrebnih uslova za povratak izbeglog stanovništva.

Takođe, predlaže se i brzi ekonomski oporavak tri opštine na jugu, koje inače spadaju u red najnerazvijenijih u Srbiji, kao i decentralizaciju pravosuđa. U dokumentu se ukazuje i na problem sa nedostatkom školskih udžbenika, kao i na probleme sa priznavanjem i nostrifikacijom diploma sa Kosova, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Kako objašnjavaju iz ministarstva, u prvom krugu poseta nacionalnim savetima nacionalnih manjina tokom proleća, na sastanku sa nacionalnim savetom Albanaca se dogovorilo da sledeći susret bude na društvenom dijalogu gde će biti otvoreno pitanje obrazovanja kao jedno od sedam tačaka potpisanih u "Planu o sedam tačaka" te 2013. godine. Upravo je do tog susreta došlo 16. novembra ove godine u zgradi Ekonomskog fakulteta iz Subotice, odeljenje u Bujanovcu.

"Glavne teme ovog društvenog dijaloga bile su priznavanje diploma, udžbenici na albanskom jeziku, licence za albanske nastavnike", naveli su iz ministarstva.

Šta podrazumeva rešenje oko udžbenika?

Problem sa udžbenicima na maternjem jeziku za albansku nacionalnu manjinu, podsetimo, star je nekoliko decenija. Nastao je, kako piše RSE, po okončanju sukoba na Kosovu 1999, kada su škole na albanskom jeziku iz Preševa, Bujanovca i Medveđe prestale da dobijaju udžbenike od Zavoda za udžbenike iz Prištine jer je bila prekinuta komunikacija sa institucijama.

Problema u vezi sa ovim pitanjem je bilo više, a predstavnici Albanaca isticali su ranije, između ostalog, i problem interpretacije istorije i geografije zbog političkih tenzija između Beograda i Prištine.

Kako je za Radio Slobodna Evropa rekao Šukri Imeri, direktor osnovne škole "Zenelj Hajdini" kod Preševa, nastavnici se na različite načine snalaze kako bi đacima preneli znanje.

"Veoma je teško nastavnicima. Nastavnici uglavnom prevode sa knjiga na srpskom jeziku na albanski ili prave skripte koje đaci kopiraju i tako se snalazimo", rekao je on.

Na pomenutom sastanku učestvovao je ministar prosvete Branko Ružić, zajedno sa ministarkom Gordanom Čomić i ambasadorom OEBS Janom Bratu. On je za FoNet ocenio da je "razgovor bio ne samo uspešan" već i da su za mesec dana sa predsednikom Nacionalnog saveta albanske nacionalne manjine "rešena i pitanja udžbenika na albanskom jeziku".

Tanjug/Sava Radovanović

 

On je za Fonet naglasio "spremnost Ministarstva prosvete da doprinese unapređenju uslova za normalan život, za ulaganje u mlade, za negovanje različitosti kao naše vrednosti, za kreiranje još tolerantnijeg i boljeg društva".

Iako nije izneo detalje rešenja koje je postignuto, ministarka Gordana Čomić istakla je za Tanjug da je dogovoreno da se ubrzaju procedure za odobravanje udžbenika na albanskom jeziku za osnovne i srednje škole. Rok za odobravanje je do aprila sledeće godine kada se objavljuje katalog udžbenika kako bi bili spremni za sledeću školsku godinu, istakla je ona.

Iz Ministarstva za ljudska i manjinska prava za Euronews Srbija kažu da će Ministarstvo prosvete i Zavod za unapređenje obrazovanja i vaspitanja u saradnji sa Nacionalnim savetom Albanaca učiniti korake ka poboljšanju kvaliteta učenja srpskog kao nematernjeg jezika u školama na albanskom jeziku po hitnom postupku.

Ističu i da će Nacionalni savet albanske nacionalne manjine birati izdavača određenog broja udžbenika za određene predmete, koji će se prevoditi u skladu sa Zakonom o udžbenicima.

O čemu je još bilo reči?

Kako objašnjavaju iz ministarstva, reči je bilo i o nastavnicima. Nacionalni savet albanske nacionalne manjine se obavezuje da će motivisati nastavnike koji rade u nastavi na albanskom jeziku da se uključe u rad Školske uprave u Leskovcu kao savetnici-spoljni saradnici.

"Služba Koordinacionog tela Vlade Republike Srbije za opštine Preševo, Bujanovac i Medveđa se obavezuje da će organizovati sastanak Nacionalnog saveta albanske nacionalne manjine sa predstavnicima drugih nacionalnih saveta nacionalnih manjina u Republici Srbiji u cilju razmene primera dobre prakse", navode iz ministarstva.

Takođe, Ministarstvo prosvete sa Nacionalnim savetom albanske nacionalne manjine se obavezuje da organizuje dodatne obuke za novi broj nastavnika koji su u međuvremenu započeli nastavni rad. Zavod za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja će organizovati novi krug obuka u 2022. godini.

Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, u saradnji sa Službom Koordinacionog tela Vlade Republike Srbije za opštine Preševo, Bujanovac i Medveđa organizovaće polaganje stručnih ispita u Školskoj upravi Leskovac, odnosno u lokalnim samoupravama Preševo, Bujanovac i Medveđa. Nacionalni savet albanske nacionalne manjine se obavezuje da će pomoći školama i nastavnicima da dostave potpunu dokumentaciju potrebnu za dobijanje licenci.

"Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja naglašava da ne postoje problemi u pogledu priznavanja diploma iz Republike Albanije i Republike Severne Makedonije", navodi se.

Takođe, pominje se i razmatranje mogućnosti otvaranja nove dvojezične škole u Bujanovcu, dok Savet predlaže da su u Muzičkoj školi u Bujanovcu angažuju i nastavnici iz albanske nacionalne zajednice.

Komentari (0)

Srbija