Društvo

Osporeni zakon vraćen Skupštini, pacijenti u strahu: "Da li bi tako odlučili i da čekaju transplantaciju"

Komentari

Autor: Slavica Tuvić

02/06/2021

-

22:11

Osporeni zakon vraćen Skupštini, pacijenti u strahu: "Da li bi tako odlučili i da čekaju transplantaciju"
Osporeni zakon vraćen Skupštini, pacijenti u strahu: "Da li bi tako odlučili i da čekaju transplantaciju" - Copyright E-Stock/Dušan Milenković, profimedia, srbijazatransplantaciju.com

veličina teksta

Aa Aa

Odluka Ustavnog suda da izmene i dopune Zakona o transplantiranju organa nisu u skladu s Ustavom i da bi Skupština Srbije ovaj propis trebalo da uskladi s njim dostavljena je parlamentu, potvrđeno je za Euronews Srbija u Skupštini. Prema proceduri, Ministarstvo zdravlja bi trebalo da predloži izmene o kojima bi kasnije trebalo da glasaju poslanici. Za to imaju rok od šest meseci.

Zakonom o presađivanju organa, koji je usvojen 2018. godine, uvedena je pretpostavljena saglasnost koja podrazumeva da su svi punoletni građani potencijalni donori organa, izuzev onih koji se za života ne izjasne drugačije, ili ako se nađu u stanju moždane smrti, to ne učini njihova porodica. Upravo ove odredbe Ustavni sud je ocenio kao neustavne.

Miroslav Đorđević, naučni saradnik Instituta za uporedno pravo pojašnjava da član 58. Zakona o Ustavnom sudu predviđa da odluka suda maksimalno može da se odloži šest meseci. 

Stari propis i dalje na snazi

"Ukoliko se odlaže objavljivanje u Službenom glasniku, odlaže se i početak dejstva. Znači stari zakon ostaje na snazi, sporni članovi ostaju na snazi", pojasnio je Đorđević za Euronews Srbija.

Razlog za odlaganje objavljivanja u Službenom glasniku, pojašnjava on, je da se ne stvori pravni vakum, zbog koga bi mogle da nastanu štetne posledice.

Đorđević pojašnjava da je Ustavni sud dao mogućnost da se u roku od šest meseci sporni članovi izmene, a da niko ne bude oštećen.

"Ukoliko bi momentalno proglasili da je nešto neustavno, mi tu normu više nemamo i morali bi da čekamo da parlament nešto uradi, a dotle bi pacijenti ispaštali. Ustavni sud iz tog razloga pomera objavljivanje u Službenom glasniku, jer je to najbezbolnije", naveo je on.

"Šokirani smo inicijativom"

Pacijenti koji čekaju organ u strahu su da li će program transplantacije biti nastavljen. Zbog korone, presađivanje organa skoro da nije rađeno i pacijenti su sa nestrpljenjem čekali da se sitauacija stabilizuje. Obeshrabrila ih je odluka Ustavnog suda, da će poziv iz bolnice uskoro stići.

Promo

Mladen Todić

Predsednik Udruženja transplantiranih pacijenata i onih koji čekaju organ „Zajedno za život" Mladen Todić kaže da je pacijentima koji čekaju organ važno da program transplantacije ne stane.

"Pitanje za Ustavni sud je da li će presuditi i da svaki građanin nije primalac organa, ako nije davalac? Da li bi sudije istu odluku donele da oni čekaju organ ili neko od njihovih članova porodice", rekao je Todić za Euronews Srbija.

Radikali osporavaju zakon

Inicijativu za ispitivanje ustavnosti člana 23 Zakona o presađivanju ljudskih organa pokrenula je pred Ustavnim sudom Srpska radikalna stranka 21. septembra 2018. godine.

"Šokirani smo inicijativom SRS, a još više što je Ustavni sud doneo ovakvu ocenu. Sporan član 23 Zakona o presađivanju ljudskih organa ima i ostale stavove koji kažu da ukoliko se u trenutku smrti izričito usprotivi roditelj, supružnik, vanbračni partner umrlog, neće se uzimati organi", pojasnio je Todić.

Todiću je, inače, pre četiri i po godine transplantirana jetra. On je zbog autoimune bolesti dobio cirozu jetre, a organ je stigao bukvalno u poslednji čas, jer su mu lekari davali nekoliko meseci života. 

Nedostatak organa je hronični problem u Srbiji, ali i celom svetu. Mnogi pacijenti i ne dočekaju transplantaciju zbog toga. Na transplantaciju organa trenutno čeka više od 1.000 pacijenata, a u centrima za transplantaciju rade se presađivanja jetre, bubrega, srca, rožnjače.

Transplantacioni program u Srbiji obnovljen je 2013. godine, stvorena je nacionalna lista čekanja za transplantaciju organa, zatim eksplantacioni timovi, transplantacioni timovi. 
Tokom 2018. godine uražene su 64 transplantacije organa. Presađeno je 38 bubrega, 16 jetri, 10 srca.

Komentari (0)

Srbija