Društvo

Za vikend toplije, ali ipak promenljivo, temperatura do 15 stepeni

Komentari

Autor: Euronews Srbija

27/11/2021

-

08:20

Za vikend toplije, ali ipak promenljivo, temperatura do 15 stepeni
Za vikend toplije, ali ipak promenljivo, temperatura do 15 stepeni - Copyright Tanjug/Tanja Drobnjak

veličina teksta

Aa Aa

Nakon nekoliko prohladnih i vetrovitih dana, vreme za vikend će biti mirnije, ali ipak promenljivo. 

Vetar će promeniti pravac na jugozapadni, što će doneti otopljenje. Jutarnja temperatura kretaće se oko devet stepeni, a tokom dana živa u termometru će u nekim mestima preći i 15. podeljak.

Smena sunčanih i oblačnih perioda, koji će povremeno biti praćeni slabom kišom, obeležiće subotu i nedelju pre podne. U nedelju po podne, trebalo bi očekivati nešto veće količine padavine, kaže mateorolog Euronews Srbije Ljubica Gojković.

Toplo vreme neće potrajati, jer nam već u ponedeljak stiže zahlađenje. Sa prolaskom hladnog fronta i vetar će promeniti svoj pravac na severozapadni. Ovaj hladan severni vetar ima dodatni efekat hlađenja, a u kombinaciji sa kišom činiće se da je hladnije nego što zaista jeste. 

Pad temperature biće najintenzivniji u utorak, kada će minimalna biti ispod nule, a maksimalna dnevna oko pet stepeni.

Za drugu polovinu nedelje prognozira se delimično razvedravanje i otopljenje, ali dinamični uslovi u višim slojevima atmosfere činiće da se krajem nedelje ponovo nađemo na putu ciklona, pa se ponovo očekuje kišovito i tmurno vreme.

Zašto se smenjuju sunčani i oblačni periodi?

"Česte smene sunčanih i oblačnih, ali i kišnih perioda, najbolje se mogu objasniti visinskim strujanjima. Mlazna struja je veoma jak vetar koji duva na visini od oko osam kilometara, i koji diktira premeštanje sistema niskog i visokog pritiska", kaže Gojković.

Dodaje i da ova mlazna struja duva od zapada prema istoku, a da njena brzina i geografska širina zavise od razlike u temperaturi između severnog pola i Ekvatora.

"Ako je razlika u temperaturi veća, što je slučaj zimi, brzina, širina i zakrivljenost ovog pojasa jakog vetra biće veća. To uzrokuje da se cikloni i anticikloni premeštaju brže ka istoku, te u našoj zemlji dolazi do čestih promena vremena", ističe Gojković.

"U jesen i zimu, kada nam ovaj visinski vetar donese ciklon, imamo kišovito i tmurno vreme, a kada se iznad naše zemlje nađe anticiklon, vreme je vedro, ali hladno. Ako se ova dva sistema brzo smene, često dolazi do formiranja pahulja i pada sneg", zaključuje.

Komentari (0)

Srbija