Društvo

Korona presek: Preminule 53 osobe

Komentari

Autor: Euronews Srbija

27/11/2021

-

15:15

Korona presek: Preminule 53 osobe
Korona presek: Preminule 53 osobe - Copyright Unsplash

veličina teksta

Aa Aa

U poslednja 24 časa,u Srbiji je na koronavirus testirano 13.817 osoba, od čega je registrovano 2.211 novih slučajeva zaraze.

Preminulo je 53 osoba, a na respiratorima se nalazi 212 pacijenata.

Podsetimo, juče je u Srbiji bilo 2.339 novozaraženih, a preminula je 51 osoba.

Epidemiolog i član Kriznog štaba Predrag Kon rekao je da je samo četiri odsto populacije uzrasta od 18 do 30 godina vakcinisano. Razlog tome je što su oni prezasićeni informacijiama o pandemiji koja ih apsolutno ne interesuje.

On navodi da je svaka treća osoba u bolnici vakcinisana, ali postoji razlika u odnosu na vakcine, najviše u bolnici ima onih koji su vakcinisani Sinofarm vakcinom.

Pojava nove varijante virusa korona koja je nazvana omikron pokazuje evolucioni potencijal tog virusa, odnosno da će virus opstati i da će se stalno vraćati, ističe epidemiolog.

Kako je rekao za Tanjug, do sada se zna da su promene u vezi sa takozvanim RBD faktorom, odnosno mesta koja su značajna za spajanje sa ćelijom i ulaska virusa u ćeliju.

"To znači verovatno da ima veću transmisibilnost, ali to mora u praksi da se pokaže", kazao je dr Kon za Tanjug, ističući da je sada važno ispitati da li vakcine koje imamo deluju, kao i da li je dosadašnji prirodni imunitet dovoljan za zaštitu.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija