Evropa

U Holandiji 61 od 600 putnika iz Južne Afrike pozitivan na koronu, istražuje se da li neko ima omikron soj

Komentari

Autor: Euronews Srbija

27/11/2021

-

10:40

U Holandiji 61 od 600 putnika iz Južne Afrike pozitivan na koronu, istražuje se da li neko ima omikron soj
U Holandiji 61 od 600 putnika iz Južne Afrike pozitivan na koronu, istražuje se da li neko ima omikron soj - Copyright Tanjug/UGC via AP

veličina teksta

Aa Aa

Holandski zvaničnici su saopštili da je 61 osoba sa leta iz Južne Afrike pozitivna na koronavirus, a sprovode se dalja testiranja kako bi se utvrdilo da li je među njima neko inficiran novim omikron sojem.

Putnici dva aviona holandske avio-kompanije KLM, kojih ima oko 600, došli su juče iz Južnoafričke Republike u Amsterdam, preneo je Gardijan. Njima je bilo zabranjeno da napuste aerodrom Šipol dok se ne testiraju na koronavirus - morali su da čekaju u avionu ili na nekom drugom mestu na aerodromu, kako je prenela holandska televizija NOS.

"Putnici sa pozitivnim rezultatom testa biće smešteni u izolaciju u hotelu u ili blizu Šipola. Što brže možemo istražujemo da li je neko od njih inficiran omikron sojem, koji je označen kao zabrinjavajuća varijanta", saopštile su zdravstvene vlasti Holandije rano jutros.

Holandska vlada zabranila je sva vazdušna putovanja iz južne Afrike, a ministar zdravlja Hugo de Jonge odredio je da će putnici koji su već na putu za Holandiju morati da prođu testiranje i karantin po dolasku. Inače, juče je u Holandiji saopšten i novi niz antikovid mera zbog rekordnog broja povećanja novoobolelih i situacije u kojoj bolnice pokušavaju da se izbore sa novim talasom virusa.

"Stopa infekcije je veća nego ikada. Prijemi u bolnicu su premašili naša očekivanja i još nismo videli najgore", rekao je De Jong pred parlamentom, preneo je Rojters.

U bolnicama širom Holandije ima oko 500 kovid pacijenata na jedinicama intenzivne nege, a ukupan kapacitet je 1.066, saopštila je organizacija koja vrši interklinički transport. Broj kreveta bi, prema rečima Diderika Gomersa, šefa Udruženja jedinica intenzivne nege u Holandiji, mogao da se poveća maksimalno na 1.200 do 1.250, dodavši da oko 50 pacijenata dnevno dolazi na intenzivnu, naveo je AP.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa