Evropa

SZO označila novi soj "zabrinjavajućom varijantom" i nazvala ga omikron: EU, SAD i Rusija već preduzele mere

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Tanjug

26/11/2021

-

19:25

SZO označila novi soj "zabrinjavajućom varijantom" i nazvala ga omikron: EU, SAD i Rusija već preduzele mere
SZO označila novi soj "zabrinjavajućom varijantom" i nazvala ga omikron: EU, SAD i Rusija već preduzele mere - Copyright AP Photo/Markus Schreiber; Michael Probst;

veličina teksta

Aa Aa

Svetska zdravstvena organizacija označila je novi soj koronavirusa B.1.1.529. "zabrinjavajućom varijantom". SZO u saopštenju navodi da preliminarni dokazi sugerišu da nova varijanta kovida 19 nosi veći rizik za ponovnu infekciju od drugih varijanti, kao i da ima "veliki broj mutacija, od kojih su neke zabrinjavajuće".

Novi soj B.1.1.529, kog je SZO nazvala omikron identifikovan je u Južnoj Africi, Bocvani, Belgiji, Hong Kongu i Izraelu, a prvi slučaj zabeležen je i danas u Belgiji kod putnice koja se vraćala iz Egipta. Zbog straha od širenja novog soja, države Evropske unije složile su se danas da privremeno obustave putovanja u region Južne Afrike. Rusija takođe uvodi ograničenja na putovanja za strane državljana iz nekih afričkih zemalja, kao i iz Hongkonga, a Krizni štab ove zemlje naveo je da ta varijanta još nije otkrivena na njihovom podneblju. Među zemljama koje su uvele ograničenja za putovanja iz Južne Afrike su i Velika Britanija, kao i SAD. Visoki zvaničnik američke administracije rekao je da će se ograničenja odnositi na Južnu Afriku, Bocvanu, Zimbabve, Namibiju, Lesoto, Esvatini, Mozamik i Malavi.

Osim toga, sve više evropskih zemalja se okreće novim merama, što zbog novog soja, što zbog ionako loše epidemijske situacije koja traje već nedeljama, čak i u državama sa dobrom stopom vakcinacije, poput Portugala koji takođe pooštrava pravila za borbu protiv korone.

Austrija je, zbog izuzetno brzog rasta broja novozaraženih, početkom nedelje uvela karantin koji bi trebalo da traje samo dve nedelje, barem što se tiče vakcinisanih i onih koji su preležali kovid. I druge zemlje se orkeću ka oštrijim merama kako bi umirili i savladali ovaj talas epidemije, kao i pojavu novog omikron soja.

Putnici iz Južne Afrike "zarobljeni" na aerodromu u Amsterdamu

Putnicima dva aviona holandske avio-kompanije KLM, koji su došli iz Južnoafričke Republike, zabranjeno je da napuste aerodrom Šipol u Amstedamu dok se ne testiraju na korona virus, javlja holandska televizija NOS. Putnici moraju da čekaju u avionu ili na nekom drugom mestu na aerodromu dok ne budu testirani.

Svih 600 putnika moraće da uradi PCR test, a očekuje se da će poslednji putnik biti testiran oko 16.30 časova po lokalnom vemenu, dok će rezultati poslednjeg testa stići oko 20.30 sati.

Inače, holandska vlada će danas saopštiti novi niz antikovid mera zbog rekordnog broja povećanja novoobolelih i situacije u kojoj bolnice pokušavaju da se izbore sa novim talasom virusa, izjavio je ministar zdravlja Hugo de Jonge.

"Stopa infekcije je veća nego ikada. Prijemi u bolnicu su premašili naša očekivanja i još nismo videli najgore", rekao je De Jong pred parlamentom, preneo je Rojters.

U bolnicama širom Holandije ima oko 500 kovid pacijenata na jedinicama intenzivne nege, a ukupan kapacitet je 1.066, saopštila je organizacija koja vrši interklinički transport.

profimedia

 

Broj kreveta bi, prema rečima Diderika Gomersa, šefa Udruženja jedinica intenzivne nege u Holandiji, mogao da se poveća maksimalno na 1.200 do 1.250, dodavši da oko 50 pacijenata dnevno dolazi na intenzivnu, naveo je AP.

Pojedine bolnice u Holandiji obustavile su tretmane hemoterapije i transplantacije organa kako bi oslobodile krevete za intenzivnu negu za sve veći broj pacijenata sa kovidom 19, izjavio je danas jedan holandski zvaničnik.

Zbog visoke stope hospitalizacija, u utorak je ova zemlja  počela da prevozi kovid pacijente u Nemačku, kako bi ublažila pritisak na svoje bolnice.

Iako je oko 85 odsto odrasle populacije Holandije u potpunosti vakcinisano protiv kovida 19, broj novih slučajeva je juče dostigao rekordnih 23.709 za 24 sata, što predstavlja skok od skoro 40 odsto na nedeljnoj bazi.

U okviru sledeće faze plana za reagovanje na krizu, bolnice bi takođe mogle da zatraže pomoć vojnog osoblja i studenata.

U Češkoj epidemija dobija na zamahu

Češka je saopštila danas da je u protekla 24 sata registrovala 27.717 novih slučajeva korona virusa, što je najveći dnevni broj od početka pandemije u zemlji sa 10,7 miliona stanovnika, pokazali su podaci češkog Ministarstva zdravlja.

Najnoviji podaci sugerišu i da epidemija dobija na zamajcu, pošto je u proteklih sedam dana otkriveno 131.731 novih slučajeva, u poređenju sa 73.200 prijavljenih slučajeva za ceo oktobar, ocenjuje agencija Rojters.

profimedia

 


Pored toga, češka vlada juče je naredila da se barovi i klubovi zatvore u 22 sata i zabranila je božićne pijace, u nastojanju da ograniči jednu od najvećih stopa zaražavanja kovidom u svetu.

Nemci razmišljaju o obaveznoj vakcinaciji

Nemački ministar zdravlja Jens Spahn i vodeći nemački epidemiolozi u petak će tražiti hitno pooštravanje mera protiv pandemije, a sve su glasniji i zahtevi da se uvede obavezna vaknacija.

U Nemačkoj je, u poslednja 24 sata registrovano 357 umrlih zaraženih koronom i 76.414 novozaraženih. Sedmodnevna incidencija je dostigla rekordnu vrednost od 438,2. Nemačka vojska pomoći će od danas svojim avionima premeštanje teško obolelih kovid pacijenata iz pretrpanih bolnica.

"Nama je hitno potrebno proširenje mera koje će ograničiti kontakte. Što više budemo odugovlačili, to će drastičnije biti mere koje budemo uvodili za koju nedelju", rekao je Spahn.

S druge strane, bavarski premijer Markus Soeder zatražio je od buduće vlade hitne mere u borbi protiv pandemije i to jedinstveno na području cele zemlje.

"Kada je korona u pitanju, nova vlada nema 100 dana poštede. Nemamo ni sto sati", rekao je on i tražio da obavezna vakcinacija počne da se primenjuje već od početka naredne godine.

profimedia

 

Slovačka ušla u dvonedeljni karantin

Slovačka je juče ušla u dvonedeljni nacionalni karantin, pošto je ta zemlja, sa jednom od najnižih stopa vakcinacije u EU, dostigla kritičnu situaciju u bolnicama i broj novih kovid infekcija koji je trenutno najveći na svetu, javlja Rojters.

Prema odluci Vlade, za vreme trajanja karantina građani će moći da napuštaju svoje domove samo iz određenih razloga, a to uključuje kupovinu osnovnih namirnica, putovanje na posao i školu ili da se vakcinišu, a takođe nisu dozvoljena okupljanja više od šest osoba.

profimedia

 

Nevakcinisani će morati da poseduju negativan test da bi dolazili na posao ako ranije nisu preboleli kovid 19.

Prema podacima Evropskog centru za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC), samo 45,7 odsto stanovništva Slovačke je vakcinisano, što je treća najniža stopa u EU, u poređenju sa 65,8 odsto koliko ona iznosi u Uniji,.

U Portugalu i vakcinisani moraju na testiranje

Portugal, jedna od država sa najviše vakcinisanih stanovnika, ponovo je uvela restriktivne mere kako bi zaustavila porast novozaraženih od kovida 19, tražeći od svih putnika koji dolaze u tu zemlju vazdušnim putem, i u slučaju da su u potpunosti vakcinisani, da pokažu negativan test pri ulasku.

"Nije važno koliko je vakcinacija uspešna, moramo biti svesni da ulazimo u fazu većeg rizika", rekao je danas premijer Antonio Košta na konferenciji za novinare, preneo je Rojters.

"Imamo značajan rast (slučajeva) u EU i Portugal nije ostrvo", istakao je on.

Košta je, takođe, najavio da oni koji su potpuno vakcinisani moraju da pokažu negativan test na korona virus da bi ušli u noćne klubove, barove, prisustvovali velikim događajima i ušli u domove za stare i ponovo je uveo obavezno nošenje maski u zatvorenim prostorima.

Omikron kao ulje na vatru u Belgiji

U situaciji kada Belgija beleži preko 25 hiljada novoinficiranih koronavirusom na dnevnom nivou, objavljeno je da se u ovoj zemlji beleži prvi slučaj novog omikron soja. Brojke su najviše od početka pandemije i samo nedelju dana od uvođenja poslednje ture restriktivnih mera, belgijske vlasti su danas donele novi paket mera.

Od sutra, pa u naredne tri nedelje potpuno se zatvaraju svi noćni klubovi, diskoteke i plesne sale. Rad ugostiteljskih objekata biće skraćen do 23 časa, a zabranjena je i organizacija kućih zabava.

U Belgiji je već na snazi obaveza nošenja maski za sve starije od 10 godina, kao i obavezan rad od kuće četiri dana u nedelji.

Iako navode da neće biti potpunog zatvaranja zemlje, kao što je to bio slučaj prošle godine, belgijske vlasti pozivaju građane da ograniče svoje kontakte.

Preporuka za vas

Komentari (1)

Slavica D J

26.11.2021 19:33

Igranka bez prestanka.Šta li je sledeće? Kako da im se posle svega veruje?!

Evropa