Evropa

Nemački ministar: Omikron soj koronavirusa verovatno već stigao u zemlju

Komentari

Autor: Tanjug

27/11/2021

-

12:38

Nemački ministar: Omikron soj koronavirusa verovatno već stigao u zemlju
Nemački ministar: Omikron soj koronavirusa verovatno već stigao u zemlju - Copyright AP Photo/Martin Meissner

veličina teksta

Aa Aa

Ministar za socijalnu politiku nemačke savezne države Hes, Kai Kloze, izjavio je danas da je nedavno otkriveni omikron soj koronavirusa verovatno već stigao u Nemačku.

"Prošle noći je kod putnika koji su stigli u Nemačku iz Južne Afirke otkrivena mutacija tipična za varijantu omikron", objavio je na svom Tviter nalogu Kloze, prenosi Rojters. On je dodao da je u toku kompletno sekvencioniranje ove nove varijante koronavirusa.

Svetska zdravstvena organizacija označila je novi soj koronavirusa "zabrinjavajućom varijantom", i nazvala ga omikron. U saopštenju se navodi da preliminarni dokazi sugerišu da nova varijanta kovida 19 nosi veći rizik za ponovnu infekciju od drugih varijanti, kao i da ima "veliki broj mutacija, od kojih su neke zabrinjavajuće".

Južnoafrički naučnici su ove nedelje identifikovali novu varijantu koronavirusa za koju kažu da stoji iza nedavnog rasta broja infekcija koronavirusom u Gotengu, najnaseljenijoj provinciji zemlje. Nije jasno gde je nova varijanta zapravo nastala, ali su je prvi otkrili naučnici u Južnoj Africi, a takođe je pronađena u Belgiji, Bocvani, Hong Kongu i Izraelu.

Nnekoliko evropskih država uvelo je nova ograničenja kada je reč o putovanjima sa juga Afrike. Austrija je zabranu uvela za putnike iz više zemalja, dok su građani Južnoafričke Republike na meti restrikcija u Italiji, Češkoj i Nemačkoj. Takođe, i SAD će od sledeće nedelje zabraniti ulazak većini putnika iz osam južnoafričkih zemalja zbog zabrinutosti u vezi sa pojavom novog soja, rekao je predsednik te zemlje Džozef Bajden.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa