Novac

Novi soj korone oborio vrednost bitkoina, tržište bi trebalo da se pripremi za dalje gubitke

Komentari

Autor: Euronews

27/11/2021

-

10:20

Novi soj korone oborio vrednost bitkoina, tržište bi trebalo da se pripremi za dalje gubitke
Bitkoin - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Vrednost Bitkoina pala je za skoro osam odsto u petak nakon što je otkriven novi soj koronavirusa, koji je SZO nazvala omikron.

Najveća kriptovaluta je juče vredela 54.377 dolara (oko 48.000 evra), što predstavlja pad vrednosti od 7,8 odsto, a da se ovaj trend nastavio, bitkoin je do kraja dana mogao da ima najnižu vrednost još od 20. septembra.

Investitori su odustali od rizičnijih ulaganja zbog toga što nisu sigurni u obveznice, jene i dolare. Bitkoin je u jednom trenutku vredeo čak 20 odsto manje u odnosu na istorijski maksimum od oko 69.000 dolara (61.000 evra), koji je dostigao ranije ovog meseca.

Ovo se desilo u isto vreme kada su naučnici u Južnoj Africi, Bocvani i Hong Kongu otkrili novu varijantu koronavirusa, nazvanu omikron. Kako su rekli iz SZO, ovaj soj se lakše prenosi nego ostali, a potencijalno može biti i otporan na vakcinu.

Kako su rekli južnoafrički naučnici, omikron soj koronavirusa ima više od 30 mutacija na spajk proteinu, komponenti virusa koja se vezuje za ćelije - to je znatno više mutacija nego što ih ima delta soj.

Kripto tržište u panici

Porast brojeva novozaraženih i otkrivanje novog soja koronavirusa izazvali su strah od novih lokdauna, što bi moglo da bude loša vest za ekonomije širom sveta.

"Širenje nove varijante, posebno u drugim zemljama, moglo bi da smanji apetite investitora. Rast cene bitkoina će verovatno biti ograničen i tržište bi trebalo da se pripremi za dalje gubitke", rekla je Juja Hasegava iz kriptomenjačnice Bitbank za Euronews.

Manjim kriptovalutama, čije vrednost se obično kreće uporedo sa bitkoinom, takođe je opala cena. Eter, koji je na drugom mestu po tržištnoj kapitalizaciji, vredeo je juče čak 11,6 odsto manje, što je označilo najnižu vrednost ove nedelje.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis