Društvo

Direktorka "Batuta" objašnjava da li deca treba da prime i buster dozu

Komentari

Autor: Tanjug, RTS

28/11/2021

-

09:37

Direktorka "Batuta" objašnjava da li deca treba da prime i buster dozu
Direktorka "Batuta" objašnjava da li deca treba da prime i buster dozu - Copyright Tanjug/ Tanja Valič

veličina teksta

Aa Aa

Direktorka Instituta za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" Verica Jovanović rekla je da vakcinisanje dece trećom, buster dozom trenutno nije praksa, ne samo kod nas nego i u svetu i dodala da su deca vakcinisana sa dve doze i da to do daljeg ostaje tako.Jovanović je navela da je u Srbiji mali broj dece vakcinisan, ali da se u našoj zemlji nastavlja vakcinacija za one od 12 do 18 godina.

"Same vakcine protiv kovida 19 štite. U našoj zemlji se nastavlja sa vakcinacijom dece uzrasta u ovom trenutku od 12 do 18 godina i taj proces naravno napreduje sa obzirom na to da vakcine štite i da se ostvaruje zaštita od infekcije koja je se prenosi kontaktom i koja svakako može da se spreči dobijanjem vakcine", kazala je Jovanovićeva za RTS.

Govoreći o epidemijskoj situaciji u Srbiji navodi da podaci koji govore o broju inficiranih u školama, odnosno u populaciji dece tog uzrasta, pokazuju da deca mogu da krenu u školu.

"Analizom epidemiološke situacije u ovom trenutku možemo reći da je sasvim dozvoljeno i prihvatljivo pohađanje nastave u školama. Podaci koji govore o broju inficiranih u školama, odnosno u populaciji dece tog uzrasta pokazuju da sutra polaze u školu po klasičnom modelu nastave", navodi Jovanovićeva.

Dodaje da se epidemijska situacija prati svakog trenutka i da će se u skladu sa njom donositi odluke.

"U saradnji sa Ministarstvom prosvete, naša radna grupa, odnosno tim za škole kontinuirano prati epidemijsku situaciju kako po školama, tako i pookruzima. Ukoliko dođe do bilo kakvih promena u pojedinim odeljenjima i razredima, škole su toliko već i naviknute i obučene da se ta vrsta nastave organizuje u skladu sa potrebama", rekla je direktorka Instituta "Batut".

Govoreći o novom soju virusa omikron, otkrivenog u Južnoj Africi, navodi da on trenutno nije ušao u Srbiju.

"Njegova osnovna karakteristika je da može da dovede do ponovne infekcije osoba koje su već preležale kovid u prethodnom periodu i postoje pretpostavke da može da zaobiđe imunitet. Prema tome iz tog razloga postoji jedna velika predrastrožnost i apeluje se na primenu svih zaštitnih mera i na praćenju svih onih ljudi koji dolaze sa teritorije Južne Afrike i zemalja koje su u okruženju", ističe Jovanović.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija