Društvo

Održan protest protiv zagađenja u Beogradu, okupljeni šetali do "Batuta"

Komentari

Autor: Fonet, Euronews Srbija

28/11/2021

-

13:21

Održan protest protiv zagađenja u Beogradu, okupljeni šetali do "Batuta"
Održan protest protiv zagađenja u Beogradu, okupljeni šetali do "Batuta" - Copyright Euronews

veličina teksta

Aa Aa

U Beogradu je danas održan protest u organizaciji "Eko straže" pod sloganom "Za bezopasan vazduh", a saobraćaj u delu grada kojim su se okupljeni šetali je bio blokiran. Okupljeni su krenuli sa Terazija u protesnu šetnju do nekoliko državnih institucija. Od Terazija kretali su se Ulicom kralja Milana, pa preko Slavije do Instituta za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut" u Ulici doktora Subotića starijeg.

Kako je navela ta organizacija, protest se organizuje povodom nereagovanja Vlade Srbije na problem zagađenja vazduha na teritoriji Srbije koji ima razmere humanitarne katastrofe.

Euronews

 

Aleksandra Kirilić iz organizacije "Eko straža" istakla je da je Beograd najzagađeniji grad u Evropi, a 15 gradova u Srbiji je među najzagađenijima na starom kontitentu. Kirilić je rekla da su se okupili treći put kako bi ukazali na neaktivnost institucija i vlasti u Srbiji.

Od posledica zagađenja vazduha u Srbiji godišnje umre 15.000 ljudi, rekla je Kirilić i dodaje da je Institut za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut" godinu dana skrivao podatak o "crnim tačkama", odnosno najzagađenijim delovima Srbije.

Okupljenima se obratila Kerol Janjić koja se sa Novog Zelanda preselila u Srbiju. Kaže da je nakon nekoliko poseta odlučila da svoj život nastavi ovde.

Euronews

 

"Zaljubila sam se u vašu zemlju. Srbija je za mene divna i bezbedna zemlja, postoji jak osećaj zajednice i zaista se osećam dobrodošlo. Međutim, kao i svaka zemlja, i Srbija se suočva sa problemima. Moje dete zna da koristi aplikaciju za kvalitet vazduha, kako bi znalo da li možemo da izađemo napolje. Novi Zeland je jedna od načistijih zemlaja na svetu, ali nije uvek bilo tako. Narod se sam kroz aktivizam izborio za to. Mislim da je to moguće i ovde", rekla je ona okupljenima na Terazijima.

Komentari (0)

Srbija