Društvo

KBC "Zvezdara" izlazi iz crvene zone, dr Svorcan: Pomozite da ostanemo u nekovid režimu

Komentari

Autor: Tanjug

29/11/2021

-

09:32

KBC "Zvezdara" izlazi iz crvene zone, dr Svorcan: Pomozite da ostanemo u nekovid režimu
Tanjug/Dragan Kujundžić - Copyright Tanjug/Dragan Kujundžić

veličina teksta

Aa Aa

Petar Svorcan, direktor Kliničko-bolničkog centra "Zvezdara" koji izlazi iz crvene zone, izjavio je danas da će tokom ove nedelje biti obavljena dezinfekcija i čišćenje, a da se nadaju da će prve nekovid pacijente primiti krajem ove ili početkom sledeće sedmice.

Svorcan je za RTS rekao da ponovo građanima poručuje da čuvaju sebe, svoje bližnje, da poštuju procedure, nose maske, da se vakcinišu i drže distancu. Istakao je da će to sačuvati sve nas, ali i KBC "Zvezdara" da ostane u nekovid režimu.

Svorcan je istakao da su lepe vesti da posle dva meseca i 10 dana KBC "Zvezdara" nema više pozitivnih hospitalizovanih pacijenata.

"U toku vikenda smo određeni broj pacijenata raselili u druge kovid bolnice i otpustili", rekao je Svorcan.

Tanjug/Strahinja Aćimović

 

Na pitanje kada će početi prijem nekovid pacenata, Svorcan je odgovorio da se nada da će tokom ove nedelje sve biti pripremljeno, a da će krajem sedmice na sajtu biti objavljeno detaljno uputstvo.

"Krajem ove nedelje i početkom sledeće nadamo se da ćemo krenuti sa prijemom naših pacijenata", dodao je Svorcan.

KBC "Zvedara" pet puta do sada u kovid sistemu

Naveo je da će KBC "Zvezdara" najpre zbrinjavati urgentne pacijente koji imaju prioritetne upute, pacijente sa malignim bolestima i hronične pacijente u pogoršanju. KBC "Zvezdara" je peti put bio u kovid sistemu, a zbrinuli su ukupno oko 9.500 kovid pozitivnih pacijenata.

"U odnosu na prethodni put približno je slično, srednje teške i teške kliničke slike, a specifično je to da smo sada dosta imali mlađih ljudi i nažalost dešavalo se da pored svih preduzetih mera i svega izgubimo bitku i izgubimo mlade živote. To su bili pacijenti koji nisu bili vakcinisani, a posle toga smo se osećali veoma razočarano što nismo mogli da spasimo neki mladi život", naglasio je Svorcan.

Naveo je da su jednog dana imali rekordnu potrošnju kiseonika u odnosu na sve prethodne talase - to je bilo 7,5 tona, a da je to količina koju u normalnom režimu potroše za nekoliko meseci.

Govoreći o trenutnoj epidemijskoj situaciji. Svorcan je rekao da je u poslednje dve, tri nedelje manje pozitivnih na korona virus, ali i manje broj hospitalizovanih.

"To je i jedan od razloga zašto mi izlazimo iz kovid sistema. To treba da nas raduje, ali moramo biti strašno oprezni i nastaviti sa preporukama epidemiologa u smislu sprečavanja širenja virusa, ali pod broj jedan vakcinacija kako buster dozom tako i onih koji se nisu vakcinisali", ponovio je Svorcan.

"Još jednom bih ponovio građanima da čuvaju sebe, čuvaju svoje bližnje, poštuju procedure, družite se ali u što manjem broju, maske, vakcinacija, distanca to je nešto što će sačuvati sve nas, ali i KBC ''Zvezdara'' da ostane u nekovid režimu", zaključio je Svorcan.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija