Društvo

Sednica Kriznog štaba – koje teme su na stolu i da li će biti novih mera zbog omikron soja korone

Komentari

Autor: Slavica Tuvić

01/12/2021

-

07:01

Sednica Kriznog štaba – koje teme su na stolu i da li će biti novih mera zbog omikron soja korone
Sednica Kriznog štaba – koje teme su na stolu i da li će biti novih mera zbog omikron soja korone - Copyright Tanjug/Slobodan Miljević

veličina teksta

Aa Aa

Sednica Kriznog štaba počela je nešto posle 15 sati. Na njoj sse razmatra aktuelna epidemiološka situacija, a među glavnim temama biće produženje zimskog raspusta, širenje novog soja kovida –omikron, ali i zahtev lekara da kovid propusnice važe 24 sata.

Sve je više evropskih zemalja u kojima je potvrđen omikron, a da se mutiran virus polako približava i Srbiji govori podatak da je detektovan u Nemačkoj, Austriji i Italiji. Lekare u medicinskom delu Kriznog štaba posebno brine što su to zemlje u kojima privremeno radi najviše naših građana, a koji pred novogodišnje i božićne praznike dolaze u Srbiju na odmor. 

Njihov predlog je da se uvede dvonedeljni kućni karantin za sve putnike koji dolaze iz zemalja u kojima je potvrđena nova varijanta virusa. Međutim, malo je verovatno da će predlog biti usvojen, te je najizvesnije da će se to odnositi samo na putnike iz sedam južnoafričkih zemalja -  Južnoafrička Republika, Bocvana, Zimbabve, Namibija, Lesoto, Mozambik i Malavi.

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" predložio je je da se "stranim državljanima koji nemaju regulisan boravak u Srbiji koji dolaze iz navedenih zemalja ili su u prethodnih 14 dana boravili u njima, zabranjuje ulazak u Srbiju.

Za državljane Srbije koji dolaze iz tih zemalja obavezan je negativan PCR test ne stariji od 48 sati ili sertifikat o potpunoj vakcinaciji izdat od države koja sa Srbijom ima zaključen sporazum o priznavanju vakcinacije. U zemlju se može ući i sa potvrdom o preležanoj bolesti kovid 19, s tim da od prvog testiranja ne može proći manje od 14 dana, niti više od šest meseci.

Za putnike iz tih zemalja obavezan je kućni karantin u trajanju od 14 dana, kao i testiranje u roku od 24 časa od momenta ulaska u Srbiju. Predviđeno je i obavezom testiranja nakon sedam dana od primene mere karantina, uz dnevnu kontrolu poštovanja karantina od strane MUP-a.

U slučaju da su pozitivni na virus korona putnici se kolima Hitne pomoći smeštaju u izolaciju u kovid bolnicu Batajnica.

Produženje zimskog raspusta

Na konsultacijama sa premijerkom, održanim prošle nedelje, lekari su predložili da zimski raspust za osnovce i srednjoškolce počne dve nedelje ranije, 20 decembra. To bi značilo da đacima poslednji radni dan u prvom polugodištu bude petak, 17. decembar.

Na taj način bi se, kako su naveli, obuhvatili svi praznici koji predstavljaju rizik za širenje virusa. Epidemiolog Predrag Kon rekao je da su dva razloga zbog kojih zimski raspust treba da počne ranije - dolazak gastarbajtera iz zemalja u kojima bukti epidemija, ali i gde je već registrovan virus gripa.  

"Otprilike u vreme katoličkog Božića naši ljudi koji rade na zapadu dolaze u Srbiju, a tamo je eksplozija delta plus soja korona virusa, koji mi još ovde nismo utvrdili da cirkuliše. Takođe, u drugoj polovini decembra se očekuje dolazak virusa gripa koji je već registrovan u zemljama regiona", rekao je Kon za RTS.

Predlogom Kriznog štaba nisu zadovoljni prosvetni radnici, koji kažu da je nerealno da đaci dve nedelje ranije odu na zimski raspust i podsećaju da to predstavlja i kraj polugodišta, te da mora da se odradi sve predviđeno planom i programom, ocene đaci, zaključe ocene.

Predsednica Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije Jasna Janković rekla je ranije za Euronews Srbija da je raspust moguće pomeriti samo za nedelju dana, jer su u prve tri nedelje decembra planirani pismeni zadaci. Ona je pojasnila da je planirano da đaci u prvoj nedelji decembra imaju pismeni iz srpskog jezika, u drugoj iz matematike, a trećoj iz stranog jezika.

"Ako se pomeri za dve nedelje onda imamo problem, jer nema treće radne nedelje u decembru kada su planirani pismeni zadaci iz stranog jezika. Mislim da je najranije da se raspust pomeri za nedelju dana i da se umesto 31. decembra ode 24. decembra, zajedno sa đacima u Vojvodini", navela je ona.

Inače, školskim kalendarom je predviđeno da prvo polugodište bude završeno 31. decembra, a da se đaci u školske klupe vrate 24. januara. Za učenike u Vojvodini zimski raspust planirano je počinje 24. decembra, a da se đaci vrate u klupe 17. januara.

Kovid propusnice 24 sata?

Osim produženja zimskog raspusta lekari traže i da se važenje kovid propusnica u ugostiteljskim objektima produži na 24 sata, uključujući i skijališta uz ski pas. To nije nov zahtev, oni na tome insistiraju od prvog dana. Međutim, prvo su kovid propusnice 23. okrtobra uvedene u ugostiteljske objekte posle 22 sata, a zatim je pomereno na 20 sati.

Lekari traže i da se kovid propusnice, osim ugostiteljskih objekata, prošire i na druge delatnosti: teretane, salone za ulepšavanje. Premijerka Ana Brnabić rekla je ranije da je uvođenje kovid propusnica i u drugim objektima, opcija "koja je uvek na stolu", ali da je važno obezbediti sprovođenje kontrole poštovanja tih mera.

Na snazi su trenutno protivepidemijske mere koje se odnose na obavezno nošenje maski u svim zatvorenim prostorima, zatim održavanje distance, kao i dozvoljena okupljanja do 500 ljudi. Kovid propusnice obavezne su u ugostiteljskim objektima, kockarnicama, kladionicama, posle 20 sati.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija