Društvo

Lončar: Ne znam šta će biti za mesec dana sa ovim ili nekim novim sojem, mediji da ne zbunjuju građane

Komentari

Autor: Tanjug

01/12/2021

-

12:17

Lončar: Ne znam šta će biti za mesec dana sa ovim ili nekim novim sojem, mediji da ne zbunjuju građane
Lončar: Ne znam šta će biti za mesec dana sa ovim ili nekim novim sojem, mediji da ne zbunjuju građane - Copyright Tanjug/Sava Radovanović

veličina teksta

Aa Aa

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar apelovao je danas na medije da ne zbunjuju građane i ne objavljuju lažne informacije sa temama i odlukama koje donosi Krizni štab.


Na pitanje o sednici Kriznog štaba koja je zakazana za danas u 15 časova, Lončar je rekao da će odluke biti analizirane i donete na Kriznom štabu i poručio građanima da sve što pročitaju u medijima pre sednice nema veze sa istinom.

"Posle 20 meseci, nagađanja ne doprinose građanima da se bolje osećaju i da misle da ćemo pre izaći iz ove krize. Ne znam šta će biti za mesec dana sa ovim sojem ili nekim novim. Nemojte zbunjivati narod, jer neko možda razmišlja da li će da uplati putovanje deci za raspust...", rekao je Lončar u Vladi Srbije, gde je danas potpisan Protokol između sedam ministarstava i Kancelarije za IT i eUpravu o međusektorskoj saradnji u bortbo protiv nasilja nad decom putem platforme "Čuvam te".

Sednica Kriznog štaba za borbu protiv virusa korona zakazana je za danas u 15 sati. Sve je više evropskih zemalja u kojima je potvrđen omikron, a da se mutiran virus polako približava i Srbiji govori podatak da je detektovan u Nemačkoj, Austriji i Italiji. Lekare u medicinskom delu Kriznog štaba posebno brine što su to zemlje u kojima privremeno radi najviše naših građana, a koji pred novogodišnje i božićne praznike dolaze u Srbiju na odmor. 

Njihov predlog je da se uvede dvonedeljni kućni karantin za sve putnike koji dolaze iz zemalja u kojima je potvrđena nova varijanta virusa. Međutim, malo je verovatno da će predlog biti usvojen, te je najizvesnije da će se to odnositi samo na putnike iz sedam južnoafričkih zemalja -  Južnoafrička Republika, Bocvana, Zimbabve, Namibija, Lesoto, Mozambik i Malavi.

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" predložio je je da se "stranim državljanima koji nemaju regulisan boravak u Srbiji koji dolaze iz navedenih zemalja ili su u prethodnih 14 dana boravili u njima, zabranjuje ulazak u Srbiju.

Za državljane Srbije koji dolaze iz tih zemalja obavezan je negativan PCR test ne stariji od 48 sati ili sertifikat o potpunoj vakcinaciji izdat od države koja sa Srbijom ima zaključen sporazum o priznavanju vakcinacije. U zemlju se može ući i sa potvrdom o preležanoj bolesti kovid 19, s tim da od prvog testiranja ne može proći manje od 14 dana, niti više od šest meseci.

Za putnike iz tih zemalja obavezan je kućni karantin u trajanju od 14 dana, kao i testiranje u roku od 24 časa od momenta ulaska u Srbiju. Predviđeno je i obavezom testiranja nakon sedam dana od primene mere karantina, uz dnevnu kontrolu poštovanja karantina od strane MUP-a.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija