Društvo

Obavezno služenje vojnog roka: Da li bi veliki izdaci rešili kadrovske probleme

Komentari

Autor: Euronews Srbija

01/12/2021

-

22:43

Obavezno služenje vojnog roka: Da li bi veliki izdaci rešili kadrovske probleme
Obavezno služenje vojnog roka: Da li bi veliki izdaci rešili kadrovske probleme - Copyright Euronews Srbija

veličina teksta

Aa Aa

Izuzev Islanda, Srbija je jedina vojno neutralna država u Evropi koja nema obavezno služenje vojnog roka. Od stupanja na snagu Odluke o obustavi obaveze služenja vojnog roka u Srbiji prošlo je 10 godine, ali je tokom prethodnih godina nekoliko puta postavljeno pitanje ponovno uvođenje obaveznog vojnog roka. O tome su uglavnom pričali samo političari, neretko i odgovaraći na pitanja novinara.

Građani imaju mišljenje o tome, struka i političari takođe, a svi su jednoglasni u oceni da je za takvu odluku potrebna detaljna analiza i rasprava. Sa tim su saglasni i gosti emisije Euronews veče, koji su istakli da je i dalje nepoznat novi model služenja vojnog roka.

U novembru prošle godine, Beogradski centar za bezbednosnu politiku predstavio je rezultate istraživanja "Stavovi građana o bezbednosti". Čak 73 odsto ispitanika tada je reklo da treba vratiti obavezni vojni rok. U isto vreme, 65 odsto ispitanih smatra da u vojsci ima najmanje korupcije.

 

 

 

Anketa je obuhvatila opštu populaciju, sve punoletne građane, ali su u reprezentativnom uzorku uglavnom stariji ljudi.

"Većina onih koji podržavaju uvođenje obaveznog vojnog roka su između 45 i 50 godina, odnosno oni koji ne bi bili obuhvaćeni ovom obavezom", rekla je Marija Ignjatijević iz Beogradskog centra za bezbenosnu politiku gostujući u emisiji Euronews veče.

General Dragan Paskaš, nekadašnji načelnik Generalštaba Vojske Srbije i Crne Gore istakao je da bi trebalo sprovesti istraživanje među mladima, odnosno onima koje bi obaveza služenja vojnog roka podrazumevala.

Gosti Euronews Srbija su istakli da u Vojsci Srbije postoje problemi, posebno kada je u pitanju manjak kadra, te da bi trebalo raditi na rešavanju problema unutar sistema, a da je za uvođenje obaveznog vojnog roka potrebna ozbiljna, temeljna priprema.

"Ozbiljan problem koji ima Vojska Srbije je popuna ratne armije, a mislim da  i mirnodopska vojska ima taj problem. To je prvi razlog za pokretanje ove teme. Jedan vojnik vrši više dužnosti zbog manjka kadra", istakao je general Paskaš.

Euronews Srbija

 

On je rekao da bi uvođenje obaveznog vojnog roka ipak rešilo neke od problema sa kojima se suočava sistem odbrane. Ali, kako navodi, potrebno je pre toga izvršiti detaljnu pripremu.

"Kada bi se uvelo obavezno služenje vojnog roka, podigao bi se operativni nivo vojne sposobnosti Vojske Srbije", smatra on.

Ignjatijević je ocenila da je odliv kadra veliki problem s kojim se sistem odbrane suočava poslednjih godina.

"Za to postoji nekolilko razloga - stroga selekcija kadra, neizvesnost, nemogućnost napredovanja. Ljudi odlaze u civilstvo da nešto drugo rade i to je jedan krug", rekla je Ignjatijević i dodala da ipak uvođenje obaveznog služenja vojnog roka nije rešenje za taj problem.

Kako navodi, za sada nije poznato koji se model služenja obaveznog vojnog roka razmatra.

"Nismo dobili nikakve zvanične informacije. Ova tema je proteklih godina korišćena da bi se skrenula pažnja sa nekih drugih pitanja. Ne znam da li je to sada slučaj, s obzirom na to da zaista postoji odliv kadra", rekla je Ignjatijević.

Euronews Srbija

 

Kada je reč o izdacima za uvođenje vojnog roka, ona ocenjuje da su planirana sredstva za izgradnju objekata, što može da znači pripremu za služenje vojnog roka, ali se to ne može tvrditi sa sigurnošću.

Sa druge strane, general Paskaš je naveo da postoji mnogo troškova koji prethode uvođenju obaveznog vojnog roka, počevši od obezbeđivanja smeštaja, pa do dodatnog obrazovanja kadra koji bi radio sa onima koji služe vojni rok. Ignjatijević je dodala da je važno da se obezbedi i kadar za obuku regruta, te da je pitanje i da li trenutno postoji kapacitet za to. Takođe, finansijska sredstva su potrebna i za organizovanje vojnih vežbi.

Uz to, Ignjatijević je naglasila da je važno da se javnost uključi u donošenje ove odluke.

"Sada javnost nije uključena, javna rasprava mora da postoji, koja bi uključila sve strane, i ljude iz obrazovnog sistema, i organizacije mladih, jer se to pre svega tiče onih koji će biti obuhvaćeni služenjem vojnog roka", zaključila je Ignjatijević.

Komentari (0)

Srbija