Društvo

Forum beogradskih gimnazija: Ukinuti zaključivanje ocena na polugodištu

Komentari

Autor: Euronews Srbija

06/12/2021

-

09:04

Forum beogradskih gimnazija: Ukinuti zaključivanje ocena na polugodištu
Forum beogradskih gimnazija: Ukinuti zaključivanje ocena na polugodištu - Copyright AP/Darko Vojinović

veličina teksta

Aa Aa

Forum beogradskih gimnazija uputio je danas poziv Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja da razmotri mogućnost izmene Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja i Zakona o srednjem obrazovanju i vaspitanju u cilju ukidanja zaključivanja ocena na kraju polugodišta.

Forum beogradskih gimnazija poziva Ministarstvo prosvete da do kraja tekuće školske godine predloži usvajanje izmene članova Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja i Zakona o srednjem obrazovanju i vaspitanju, a koji regulišu zaključivanje ocena na kraju prvog polugodišta.

"Prethodna i tekuća školska godina pokazale su potpunu nepredvidivost u pogledu načina pohađanja nastave i u ocenjivanju učenika zbog složenih epidemioloških uslova. Ova neizvesnost nužno je nametala i konstatnu jurnjavu za ocenama, što poništava osnovne principe obrazovanja koje bi trebalo biti usmereno ka sticanju znanja, a ne ispunjavanju birokratskih formi", navodi se u saopštenju koje je potpisao predsednik Aleksandar markov.

Dodaje da pedagoško iskustvo potvrđuje da zaključivanje ocena na polugodištu nema naročiti značaj, imajući u vidu da zaključena ocena sa polugodišta ne utiče na izvođenje zaključne ocene na kraju školske godine, jer se zaključna ocena na kraju godine izvodi na osnovu svih dobijenih tokom školske godine.

Istraživanje koje je sproveo Forum beogradskih gimnazija među gimnazijskim nastavnicama pokazalo je da izvođenje zaključnih ocena predstavlja snažan psihološki pritisak i to, kako za nastavnike, tako i za učenike.

Ukazuju i da je zaključivanje ocena na polugodištu ranije ukinuto i u drugim državama, uključujući i države u regionu.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija