Društvo

Poznato kako će raditi škole sledeće nedelje, a ministar prosvete otkriva i da li će biti ekskurzija

Komentari

Autor: RTS

03/12/2021

-

08:53

Poznato kako će raditi škole sledeće nedelje, a ministar prosvete otkriva i da li će biti ekskurzija
Poznato kako će raditi škole sledeće nedelje, a ministar prosvete otkriva i da li će biti ekskurzija - Copyright AP/Darko Vojinović

veličina teksta

Aa Aa

I naredne nedelje đaci u svim osnovnim i srednjim školama pratiće nastavu neposredno, iz školskih klupa, odlučio je Tim za škole. 

Tim na nedeljnom nivou, a na osnovu podataka koje dostavljaju škole i podataka iz "Servisa za javno zdravlje",  utvrđuje model nastave za škole u određenim jedinicama lokalne samouprave. Ovo će biti treća nedelja u kojoj đaci neposredno prate nastavu.

Ministar prosvete Branko Ružić rekao je za RTS  da je oko hiljadu učenika u ovom trenutku zaraženo koronavirusom, što je 0,15 odsto.  Kako je naveo važno je da se nastavi sa edukacijom i radom sa učenicima i nastavnicima da se promoviše primena epidemoloških mera, ali i podiže svest o potrebi za vakcinacijom.

"Ovaj sistem jeste vitalan, ali ne može da bude izuzet iz opšte populacije i zato je bitno da se sve mere poštuju. Nažalost, ima slučajeva da roditelji šalju bolesnu decu u školu, ali to nije veliki broj i na nama je da radimo na prevenciji i edukaciji", rekao je Ružić.

Reakcija na neposrednu nastavu u školama je više nego pozitivna i nije bilo protesta ni roditelja ni nastavnika, rekao je ministar.

"Bilo je reči o ranijem terminu raspusta, a za sve nas je na prvom mestu zdravlje učenika. Inicijalna ideja je bila da se raspust otpočne dve nedelje ranije da su ostali loši parametri, međutim, kako brojke padaju, a kako je situacija u školama dobra, odlučili smo da radimo po kalendaru koji je i propisan. Ako dođe do pogoršanja primenjivaćemo primerene mere", naveo je Ružić.

Podaci o zaraženima

Prema podacima iz nadzora preuzetim iz elektronskog sistema "Servis javnog zdravlja" koje je Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja dostavio Institut za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut" u nedelji od 19. novembra do 23. novembra 2021. godine broj obolele dece školskog uzrasta od 6 do 18 godina je bio 918 (0,12) obolelih.

U osnovnim i srednjim školama na teritoriji Srbije, ukupno je 8 (0,02 odsto) odeljenja (16 i manje učenika), koja su zbog najmanje tri slučaja infekcije učenika u odeljenju promenila način organizacije rada sa neposrednog rada na onlajn nastavu u poslednjih 10 kalendarskih dana.

Ukupno je 107 (0,27 odsto) odeljenja (17 i više učenika) koja su zbog najmanje dva slučaja infekcije učenika u odeljenju promenila način organizacije rada sa neposrednog na kombinovani model u poslednjih 10 kalendarskih dana i 6 (0,02 odsto) grupa u kojima se iz kombinovanog modela nastave prešlo na onlajn (pojava tri slučaja infekcije učenika) u poslednjih 10 kalendarskih dana.

Ekskurzije

Što se tiče ekskurzija, ministar je rekao da su one teoretski moguće ukoliko je škola u zelenoj zoni, kao i lokalna samouprava odnosno destinacija u kojoj ekskurzija, odnosno nastava u prirodi treba da se održi, ali je to suštinski mnogo komplikovanije izvesti.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija