Društvo

Snežno jutro u Srbiji, danas do pet stepeni Celzijusa

Komentari

Autor: Euronews Srbija

07/12/2021

-

07:13

Euronews Srbija

veličina teksta

Aa Aa

Sneg koji je padao tokom noći uslovio je formiranje snežnog pokrivača i u predelima sa nižom nadmorskom visinom, kaže meteorološkinja Euronews Srbija Ljubica Gojković. 

"U Vojvodini danas suvo, na krajnjem severu i sa sunčanim periodima, dok će u oblastima južno od Beograda susnežica i sneg padati do večernjih sati, a na jugoistoku zemlje i tokom noći", navodi Gojković.

Hladna vazdušna masa sa severa donela nam je zahlađenje od nekoliko stepeni, ali će se usled severozapadnog vetra činiti da je hladnije od izmerenih vrednosti. Ovakvi uslovi pogoduju zadržavanju i povećanju snežnog pokrivača, te će na višim planinama jugozapadne i jugoistočne Srbije biti i više od 20 centimetara novog snega.

"Jutarnja temperatura bila je oko i malo iznad nule, a tokom dana za svega par stepeni toplije nego u jutarnjim satima. U većini mesta oko dva stepena Celzijusa, u Negotinu do pet stepeni", navodi Gojković.

Ona dodaje da će hladan severozapadni vetar duvati umerenim i povremeno pojačanim intenzitetom. Na istoku, u Timočkoj krajini, očekuju se i nešto jači udari vetra.

"Ciklon koji nam je donosio kišu i sneg premešta se dalje ka istoku, a iznad naše zemlje uspostavlja se polje visokog vazdušnog pritiska. Ono će se zadržati veoma kratko, samo u sredu, kada će doći do delimičnog razvedravanja. Dodatni priliv hladnog vazduha čini će da jutro bude veoma hladno, sa negativnom temperaturom, a tokom dana sa samo nekoliko stepeni iznad nule. Ponovno naoblačenje i padavine stižu nam već u četvrtak, kada dolazimo pod uticaj novog ciklona sa Mediterana. Usled južnog vetra, koji će nam doneti otopljenje od skoro pet stepeni, padavine će uglavnom biti u obliku kiše", kaže Gojković.

Kako dodaje, zbog najavljenih niskih temperatura postoji mogućnost pojave mestimične poledice na putevima, te se preporučuje dodatni oprez u saobraćaju.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija