Društvo

Danas pretežno sunčano i hladno, od sutra novo naoblačenje koje će nam doneti i sneg

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Tanjug

04/12/2021

-

08:28

Danas pretežno sunčano i hladno, od sutra novo naoblačenje koje će nam doneti i sneg
Danas pretežno sunčano i hladno, od sutra novo naoblačenje koje će nam doneti i sneg - Copyright Tanjug/Tara Radovanović

veličina teksta

Aa Aa

Prvi dan vikenda obeležiće hladno i pretežno sunčano vreme. Nakon obilnijih padavina koje smo imali juče, a koje su u višim predelima uzrokovale porast snežnog pokrivača, danas će biti suvo i hladno. 

Jutarnja i dnevna temperatura su u granicama normale za ovo doba godine, ali posle nekoliko toplih dana, činiće se da je hladnije nego što jeste. Nebo će u subotu, u većem delu zemlje, prekrivati visoka i srednja oblačnost, koja neće zaklanjati sunce. Pretežno oblačno, ali suvo samo na krajnjem istoku i jugoistoku. 

Ponovno naoblačenje stiže nam već sutra. Đenovski ciklon koji se formirao iznad Mediterana kreće se ka Balkanu, i do naše zemlje stiže u nedelju rano ujutro, kada će oblaci i kiša zahvatiti sever i zapad zemlje, a kasnije tokom dana i ostatak zemlje. Padavine će biti dugotrajne, ali slabog intenziteta i očekuju se tokom celog dana. 

Tanjug/AP/David Crane/The Orange County Register

 

Subotnje jutro osvanulo je sa temperaturom u minusu i mrazem. Tokom dana dolazi do okretanja vetra na južne pravce, ali zbog zadržavanja hladne vazdušne mase iznad naše zemlje, tokom dana neće doći do osetnijeg otopljenja. Maksimalna danas od dva do šest stepeni. 

Ciklon koji nam pristiže u nedelju, sa sobom nosi nešto topliji vazduh, te će temperatura mestimično dostizati i 10. podeljak.

Južni i jugoistočni vetar koji će duvati za vikend, već u ponedeljak menja svoj pravac na severozapadni, što naznačava prolazak još jednog hladnog fronta. Intenzivan ciklon sa severa Evrope ka našoj zemlji "gura" hladan vazduh koji će dodatno spustiti temperaturu, što će uzrokovati da kiša pređe u susnežicu i sneg i u nižim predelima. Usled dodatnog pada temperature, u noći između ponedeljka i utorka, slab sneg padaće i u Beogradu, ali neće doći do njegovog zadržavanja.

Stiže kiša koja će preći u sneg

Prema trenutnim prognozama intenzivni cikloni sa severa Evrope često će prodirati u unutrašnjost kontinenta omogućavajući prodor hladnog vazduha i u južnije predele. Sa jugozapada nam međutim stižu Đenovski cikloni koji sa sobom nose kišu, a ona će u kontaktu sa hladnim severnim vazduhom prelaziti u sneg.

Ovakvi vremenski uslovi pogoduju obrazovanju snežnog pokrivača, a njegovo zadržavanje biće moguće samo u višim planinskim predelima, gde temperatura neće prelaziti nulti podeljak. U narednih 10 dana kiša i sunce, odnosno ciklon sa Mediterana i hladan front, smenjivaće se na dnevnom nivou. 

RINA

 

Oprez u vožnji zbog niskih temperatura i mokrih kolovoza

Sneg koji je tokom noći padao u planinskim predelima zapadne i jugozapadne Srbije doneo je zimske uslove vožnje na ovim putevima, dok su zbog kiše kolovozi u nižim predelima uglavnom mokri i klizavi, saopštio je Auto-moto savez Srbije.

Padavine prestaju, ali talas hladnog vazduha donosi novu opasnost u vožnji jer su temperature u Vojvodini, ali i na planinama uglavnom ispod nultog podeljka zbog toga je veća mogućnost zaleđivanja kolovoza. Vozite sporije pored reka, na mostovima i nadvožnjacima gde se poledica prvo pojavljuje, ali budite pažljivi i na mestima gde magla smanjuje vidljivost, a koje ima tokom jutra i večeri, savetuje AMSS.

Prema informacijama Uprave granične policije, dobijenim u 05.45 časova, na našiim graničnim prelazima nema zadržavanja putničkih i teretnih vozila.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija