Društvo

Detaljna prognoza za ovu sedmicu: Smenjivaće se kiša i sneg, ali stiže i blago razvedravanje

Komentari

Autor: Euronews Srbija

07/12/2021

-

16:04

Detaljna prognoza za ovu sedmicu: Smenjivaće se kiša i sneg, ali stiže i blago razvedravanje
Sneg - Copyright Tanjug/Sava Radovanović

veličina teksta

Aa Aa

U sedmici pred nama očekuje nas veoma promenljivo vreme sa čestom kišom i snegom, ali i sa temperaturnim oscilacijama. Meteorolozi za Euronews Srbija ipak navode da je ovakvo vreme tipično za decembar. Nakon nekoliko zimskih dana, hladnih, tmurnih i nakon današnjeg snega posle kojeg se zabeleo i Beograd, od sutra nam stiže blago razvedravanje.

Meteorolog Euronews Srbija Ljubica Gojković kaže da tome prethodi premeštanje ciklona koje ide dalje ka istoku, pa zbog toga, kaže, sledi blagi porast vazdušnog pritiska iznad naše zemlje.

"Sve ovo činiće da vreme bude sunčano, ali i jako hladno. Upravo zbog toga, jutarnja temperatura sa negativnim vrednostima uzrokovaće mestimično formiranje poledice na vlažnim kolovozima. Tokom dana nas očekuje blago otopljenje, sa temperaturom do pet stepeni Celzijusa, ali ne dajte da vas sunce zavara, jer će vazduh i dalje biti jako hladan", kaže Gojković.

Međutim, kako dalje navodi i u četvrtak možemo da očekujemo blagi porast temperature, a ovo povrđuje i meteorolog Đorđe Đurić koji za drugu polovinu nedelje već predviđa višu tempereturu.

"Tokom četvrtka vazdušni pritisak pod uticajem ovog ciklona biće u osetnijem padu, a jugoistočni vetar u pojačanju, pri čemu će košava biti olujnog intenziteta. Očekuje se da nam stiže nešto toplija vazdušna masa sa Mediterana, a temperatura će se kretati do 10 stepeni Celzijusa. U većem delu Srbije biće suvo, a kiša se očekuje uglavnom na severu, severozapadu i jugozapadu Srbije", navodi Đurić.

Međutim, kraj radne nedelje dočekaćemo sa nešto drugačijim vremenom - kišom i ponovnom oscilacijom u temperaturi. Gojković dodaje da će to već najaviti vetar koji će biti pojačan u noći između četvrtka i petka.

"To naznačava priliv novog hladnog vazduha. U severnim predelima dnevna temperatura neće prelaziti pet stepeni Celzijusa, a na jugu će i dalje biti relativno toplo, oko osam. Kiša će sa prilivom ovog ovog hladnog vazduha prelaziti u sneg i susnežicu", dodaje Gojković.

Kakav nas vikend očekuje?

Meteorolozi su saglasni da tokom vikenda možemo da očekujemo i dalje promenljivo vreme sa čestim padavinama. Đurić kaže uprokos tome što je decembar počeo i što se za ovo vreme očekuje veći sneg, da prave zime neće biti, bar ne u nižim predelima.

"S obzirom na to da je prosek maksimalne temperature za prvu dekadu decembra od pet do osam stepeni Celzijusa, vidimo da će one i u narednom periodu imati česte oscilacije, a vreme će biti veoma promenljivo sa čestim padavinama. Iako nas u narednom periodu uz kišu, povremeno očekuje i sneg, prave zime u nižim predelima neće biti, pa tako ni pravih ledenih dana tokom kojih će celog dana temperatura ispod nula stepeni", kaže Đurić.

Tanjug/Tara Radovanović

 

Gojković dodaje da će, prema trenutnim prognostičkim modelima, sneg padati i početkom naredne sedmice, ali da će biti i povećanja visine snežnog pokrivača u Vojvodini i Beogradu. 

"Temperatura će se kretati oko nule, što znači da se sneg neće topiti. Prestanak padavina prognozira se za sredinu naredne nedelje, ali otopljenja neće biti, jer ćemo se ponovo naći pod uticajem polja visokog vazdušnog pritiska koje zimi donosi mrazne dane, sa vedrim i mirnim vremenom", kaže Gojković.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija