Društvo

Tragična sudbina baka Stojanke: Živela na ulici, iako je imala stan, mučno završila život

Komentari

Autor: RTS

11/12/2021

-

20:00

Tragična sudbina baka Stojanke: Živela na ulici, iako je imala stan, mučno završila život
Baka Stojanka - Copyright Privatna arhiva

veličina teksta

Aa Aa

Baka Stojanka Krnetić, koja je svakodnevno sedela na stolici u novobeogradskom Bloku 45 preminula je u 82 godini. Kako tvrde građani, Stojanku je između utorka i srede pretukla grupa nepoznatih ljudi, a ona je  posle toga prevezena u bolnicu, prenosi RTS.

Prema nezvaničnim informacijama, Stojanka Krnetić je preminula 8. decembra u Kliničko-bolničkom centru Zemun, gde je primljena na odeljenje neurologije. Iz Hitne pomoći su za RTS rekli da su na teren izašli na poziv MUP-a i da nisu konstatovali tešku traumu, odnosno nije bilo tragova nasilja vidljivih golim okom. Zvanično, nijedna od ovih institucija nije odgovorila od čega je preminula Stojanka Krnetić.

Na njenom mestu ostala je samo stolica sa ćebetom. Komšije kažu da je bila dementna i da je četiri godine živela na ulici, iako je imala svoj stan. Oni su joj pomagali, pokušavali da je sklone s ulice, a ona im se žalila da je neko noću potkrada. Stanovnici Bloka 45  kažu da je Stojanka Krnetić često bila žrtva nasilja na ulici. Vreme je najčešće provodila ispred supermarketa. Iako je redovno plaćala račune, u stan nije odlazila.

Komšije više puta alarmirale Centar za socijalni rad

"Ja sam Stojanku upoznala u avgustu, još je bilo toplo, mi svi žurimo kući, ovako u prolazu, ona je mirno tu sedela, nikoga nije dirala, nikada nije tražila. Ljudi njoj priđu, tako i ja, dala joj kolače, nešto od hrane, ona se zahvali i opet ćuti i mi smo mislili da ona prosi, pa se vrati kući", ispričala je Jelena Nestorov za RTS.

Priseća se da su joj jedne noći posle kiše doneli tople stvari, pošto je bila mokra, da se presvuče.

"Ona je prvo odbila, kaže, sad će doći da mi sve uzmu. Mi smo je lepo zamolili i ona je pristala, presvukla se i pitala - čime ja vas da poslužim", rekla je Jelena.

Privatna arhiva

 

 

Kako je rekao drugi komšija, nepravda je bila što je ostala nezaštićena.

"Ženu do smrti nisu zaštitili centar za socijalni rad i ustanova koja je trebalo da je zaštiti, zašto to nije urađeno, to je pitanje. Centru za socijalni rad poslali smo zahtev, od njih smo dobili neki poluodgovor, da su oni pokušavali da reše problem, međutim, kad sam ja pitao za sud, da li je pokrenut postupak oduzimanja poslovne sposobnosti gospođi Stojanki, bila je tišina",  kaže Miloš Radojević iz Bloka 45. .

Časovničar Dragan Stojanović ispričao je da je poslednjih dana ulazila kod obućara i kod njega da se ugreje.

Iz Gradskog centra za socijalni rad su za RTS rekli da su stručni radnici svakodneveno izlazili na teren i pokušavali da zbrinu Stojanku, a da je ona odbijala pomoć. Tvrde da je svaki put kada bi je smestili, napuštala bolnicu bez saglasnosti lekara.

 

Komentari (0)

Srbija