Društvo

Milenković: Programom za doček Nove godine otvaramo godinu titule Evropske prestonice kulture u Novom Sadu

Komentari

Autor: Tanjug

12/12/2021

-

09:48

Milenković: Programom za doček Nove godine otvaramo godinu titule Evropske prestonice kulture u Novom Sadu
NoviSad2020/Promo - Copyright NoviSad2020/Promo

veličina teksta

Aa Aa

Direktor Fondacije "Novi Sad - Evropska prestonica kulture" Nemanja Milenković, navodi da je "Doček" jedinstvena umetnička proslava u Evropi, koja će otvoriti godinu titule Evropske prestonice kulture u Novom Sadu.

"Doček", koji je najbolji evropski trend-brend u oblasti kulture, dostiže svoj umetničko-programski i produkcijski vrhunac, kaže Milenković i ističe da će više od 400 umetnika iz Srbije i Evrope staviti fokus na spoj umetnosti i nauke, čuvajući i promovišući nasleđe velikih imena srpske nauke i umetnosti: Nikolu Teslu, Milevu Marić Ajnštajn, Milutina Milankovića, Dragišu Brašovana i Ljubomira Micića.

"Očekuju nas stvari koje će po prvi put biti viđene, želim da verujem da su i gotovo neponovljive jer je to proces koji je trajao. Kroz nastupe smo spojili izvođačku i vizuelnu umetnost, a granicu pomeramo tako što će 31. decembra tačno u 20.22 na mostu Duga biti izvedena prva interaktivna predstava koja će uključiti posetioce. Kroz deo predstave „Tesla, izumetnik" u režiji Nebojše Bradića, koja je rađena prema knjizi Vladimira Pištala u izvedbi Srpskog narodnog pozorišta, uz muziku naše čuvene kompozitorke Aleksandre Vrebalov, u koju će biti uključena i publika, biće formirana povorka preko mosta Duga spajajući dve obale Dunava sve do Podgrađa Petrovaradinske tvrđave", rekao je Milenković.

"To će biti putovanje od pre 130 godina kada je prvi počasni građanin Novog Sada Nikola Tesla prošao kroz Novi Sad upravo tom putanjom i kada je pre 130 godina Novi Sad postao osvetljen grad", rekao je Milenković i pozvao građane da sa Nikolom Teslom pređu preko mosta i da uđu u podgrađe Petrovaradinske tvrđave koje je obnovljeno.

Teslina svetlosna galerija

Tamo će biti otvorena multimedijalna Teslina svetlosna galerija, najavio je on, napomenuvši da će Novosađani i njihovi gosti imati priliku da barokni dragulj, Podgrađe, vide u novom ruhu uz retko viđene svetlosne instalacije i spoj različitih umetnika koji priređuju autentičan audio-vizuelni doživljaj među, kojima će biti: dr Alberto Novelo iz Italije, Ivan Marušić Klif iz Hrvatske, Petko Tančev iz Bugarske, dr Milica Stojšić sa studentima scenskog dizajna sa Fakulteta tehničkih nauka u Novom Sadu, Staša Kukić i Miroslav Novaković.

"U saradnji sa njima su brojni muzičari čiji će nastupi zbog svetlosnih instalacija biti poseban doživljaj za publiku, a među njima su tajanstveni elektro pop duo Nipplepeople, potom u saradnji sa Austrijskim kulturnim forumom stiže i austrijski trio Elektro Guži, beogradski sastav Kanda, Kodža i Nebojša, svestrani muzičar Ðorđe Miljenović, kao i novosadski di-džej sastav Noise Destruction i brojni drugi. Program u okviru "Tesline svetlosne galerije" biće završen 1. januara, uz svetski poznat austrijski elektro duo Kruder & Dorfmajster, u saradnji sa Austrijskim kulturnim forumom", naveo je Milenković.

Ceremonija svečanog otvaranja Evropske prestonice kulture zakazana je za 13. januar. Milenković ističe da je postavka otvaranja ambiciozan arhitektonsko-multimedijalni poduhvat koji u Srbiji do sada nije rađen, a samo otvaranje biće održano na jednom od glavnih gradskih bulevara, ispred Banovine, arhitektonskog bisera Novog Sada, dela Dragiše Brašovana.

"Velikanom svetske nauke i njegovim delom, Milutinom Milankovićem baviće se i izložba „Vreme i vaseljena" umetnika dr Dušana Jovovića i dr Aleksandra Petrovića, profesora filozofije, koja će biti otvorena 13. januara, u Studiju M, a zamišljena je kao putovanje od tame do svetlosti, od haosa do kosmosa, sa fokusom na međusobni odnos čoveka, vremena i nauke", objašnjava Milenković. Kako kaže, vrhunac ceremonije biće "ZENITEUM:2022", kako ga je nazvao Dragan Živadinov, avangardni slovenački reditelj ovog događaja.

"Učestvovaće gotovo 120 ljudi u tom zaista velikom svečanom otvaranju za koji će biti slobodan ulaz kao i za sve programe 31. decembra. Kroz lik Milutina Milankovića, koji igra naš proslavljeni srpski i novosadski glumac Boris Isaković i Mileve Marić Ajnštajn, koju igra jedna od naših najboljih i najtrofejnijih glumica, Anita Mančić, i kroz domaćina Lazara Jovanova, koji je ispred Fondacije "Novi Sad-Evropska prestonica kulture" i kroz čitav ansambl, biće predstavljeno nešto potpuno neviđeno, rekao bih čak i neponovljivo", naglasio je on.

"Ono što će se naći ispred Banovine, vrhunskog dela arhitekture i jedne od najznačajnih građevina modernizma u celom svetu našeg Dragiše Brašovana, u ovom spektalu svojevrsne scenografije, biće neponovljivi sekularni obred sa odabranim sadržajima najviše duhovne vrednosti Republike Srbije. Predstavljaće sve svoje građane sa posebnim fokusom na Novosađane", kazao je Milenković.

Ko će sve nastupiti?

On otkriva da će na više od 40 lokacija nastupiti: Andreas Otensamer, austrijski klarinetista, zatim dobitnica Zlatnog globusa i kraljica fada Carminho, jedan od najpopularnijih britanskih elektronskih sastava, Morćeeba, jedan od najpoznatijih finskih muzičara Jimi Tenor, čuveni francuski cover bend Nouvelle Vague.

"Crkva imena Marijinog, poznatija kao Katedrala, otvoriće svoja vrata za autentičan glas američke pevačice Chryste Bell, dok će u Reformatorskoj crkvi nastupiti jedan od najpopularnijih regionalnih umetnika, hrvatski muzičar Damir Urban. Josipa Lisac, nastupiće u Sinagogi. Doček 7530 donosi i autentični zvuk balkanske muzike, u izvođenju Bilje Kristić i Bistrik Orkestra..." naveo je Milenković.

Prema njegovim rečima, nematerijalna kulturna baština Srbije, slava, biće proslavljena 14. januara na jedan drugačiji način, kroz fantastičnu izložbu, lepu gastro kulturu, uz izvođački deo tamburaške muzike kao tradicije.

"Na slavu su svi pozvani. Mislim da ćemo otvoriti godinu titule na najbolji mogući način i da ćemo zaista Novi Sad predstaviti kao identiteski interkulturalni grad što je i suština samog "Dočeka", kaže Milenković.

Za njega nema dileme da je "Doček" svojevrsna uvertira u ono što nas očekuje i jedan je od programskih legata "Kaleidoskopa kulture" koji se bavi kulturom zajedništva, ali i drugih šest programskih lukova su nešto što će obeležiti 2022.

"To su pre svega "Seobe" koje će početi 1. februara. Na jedan novi i nesvakidašnji način biće proslavljeno osnivanje grada davanje imena Neoplanta, Ujvidek od strane carice Marije Terezije. "Seobe" se bave migracijom, identitetom Novog Sada, jer je susret različith nacionalnosti i konfesija dao toliko toga dobrog. Grad je postao sad, bašta onog trenutka kada je počela da se gaji kultura različitosti", rekao je Milenković.

Program okrenut najmlađima

Program "Budućnost Evrope" je okrenut ka najmlađima, deci i mladima, jer je važno neformalno obrazovanje kroz kulturu, kaže on.

"Različiti kulturni žanrovi trebalo bi da ih dovedu do novog odnosa prema sebi i onome što će biti budućnost Evrope u kojoj će živeti bez obzira na njene administrativne granice. Žensko stvaralštvo je dominantno kroz programski luk "Heroine". Kroz četiri programske celine posvećuje se pažnja heroinama Novog Sada i Srbije koje su donele neki drugačiji pristup od Marije Trandafil dobrotvorke, preko Mileve Marić Ajnštajn, Milice Stojadinović Srpkinje do Milice Tomić, usudiću se da kažem iskre feminizma i građanskog aktivizma", rekao je Milenković.

"Tvrđava mira", program koji poziva na odbranu mira kroz razne sadržaje od izložbi do koncerata. "Kaleidoskop kulture", brend koji je prepoznat kao najbolji evropski trend bend zajedno sa "Dočekom" ostaje programski legat, objašnjava Milenković.

Već su stigle brojne nagrade za Novi Sad. Posle priznanja za najbolji evropski trend-brend u oblasti kulture, stigla je i nagrada "Melina Merkuri", koja se dodeljuje najuspešnijim Evropskim prestonicama kulture". Panel eksperata Evropske komisije 2019. godine ocenio je Novi Sad kao jednu od najboljih Evropskih prestonica kulture u pripremnoj etapi. Dobijanjem nagrade "Melina Merkuri" i Nagrade za najbolji evropski trend brend u oblasti kulture, Novi Sad je postao jedina Evropska prestonica kulture do sada sa dve prestižne evropske nagrade i pre titularne godine.

Komentari (0)

Srbija