Društvo

Disciplinski postupci na VMA zbog pukovnika preminulog u toaletu, ćerka: Previše vremena izgubljeno u procedurama

Komentari

Autor: Slavica Tuvić

03/06/2021

-

20:07

Disciplinski postupci na VMA zbog pukovnika preminulog u toaletu, ćerka: Previše vremena izgubljeno u procedurama
Disciplinski postupci na VMA zbog pukovnika preminulog u toaletu, ćerka: Previše vremena izgubljeno u procedurama - Copyright E-Stock/Miloš Rafailović, Privatna arhiva

veličina teksta

Aa Aa

Porodica pukovnika u penziji Petra Simića (82), čije je beživotno telo nakon četiri dana potrage pronađeno u toaletu Vojno medicinske akadamije (VMA), obaveštena je da su zbog tog slučaja pokrenuti disciplinski postupci protiv nekoliko zaposlenih u ovoj zdravstvenoj ustanovi, rekla je za Euronews Srbija ćerka preminulog Maja Simić.

Zvaničnog objašnjenja sa VMA o tome kako je moguće da je beživotno telo čoveka četiri dana bilo u toaletu i koje mere su u tom smislu preduzete i dalje nema i iz ove zdravstvene ustanove za Euronews Srbija nisu želeli da govore o slučaju, ali je poznato da su, uz disciplinske postupke o kojima je obaveštena porodica, povučeni još neki potezi kako bi predupredile ove situacije.  

U pitanju su ugradnja panik tastera i skraćenje vrata u toaletu Hitne službe VMA kako bi mogle da se vide noge pacijenta.

Pukovnikova ćerka Maja Simić kaže da je o preduzetim koracima obaveštena na sastanku koji je imala sa ministrom odbrane Nebojšom Stefanovićem i načelnikom VMA.

"Ostalo je da me na sledećem sastanku obaveste protiv koliko zaposlenih je pokrenut disciplinski postupak. Ne zanimaju me njihova imena, već me zanimaju pozicije tih ljudi. Kada sam bila na prvom sastanku sa rukovodstvom VMA istakla sam da ne bih volela da bude jedina odgovorna čistačica", kaže Maja Simić za Euronews Srbija.

Porodica čeka obdukcioni nalaz

Šta se zapravo desilo?

Telo preminulog pukovnika pronađeno je nakon četiri dana u toaletu Hitne službe VMA, a za sve to vreme porodica je tragala za njim. Porodici je rečeno da je spremačica nekoliko puta pokušavala da uđe i očisti toalet, ali pošto su vrata konstantno bila zaključana pomislila je u početku da je zauzet, a kasnije da je u kvaru pa da je iz tog razloga zaključan.

Maja Simić navodi da porodica nije pokrenula tužbu protiv VMA, jer još nije stigao obdukcioni nalaz. Čeka i još jedan sastanak sa ministrom Stefanovićem, gde očekuje konkretne odgovore protiv koliko ljudi i na kojim pozicijama je pokrenut disciplinski postupak.

Privatna arhiva

Četiri dana porodica tražila pukovnika Simića u raznim institucijama

Simić dodaje i da je zadovoljna prvim koracima koji su povučeni na VMA.

"Životmog oca je izgubljen i ne može da se vrati, ali važne su preduzete mere kako se nešto slično ne bi ponovilo. Da je svako od zaposlenih bio skoncentrisan i da je do kraja odradio svoj deo posla to je moglo vrlo lako da se izbegne. Za slučaj su se zainteresovali i mediji i možda je pririsak javosti doprineo da se neki koraci preduzmu", navela je ona.

Na VMA zbog bolova u stomaku

Pukovnik Simić je 1. maja otišao u Hitnu službu na VMA zbog bolova u stomaku i nije se vratio kući. Sa članovima porodice čuo se u toku dana i bio je ljut što dugo čeka na pregled. Porodica je četiri dana obilazila različite institucije, javna mesta, pokušavajući da saznaju šta mu se desilo.

Maja Simić navodi da se dosta vremena izgubilo da bi uopšte utvrdili da li je njen otac napustio VMA ili je i dalje u toj ustanovi. 

"Mislim da je sve moglo da ide mnogo brže. Volela bih da se zaposleni u svim institucijama vode time da je u pitanju neko njihov i da postupaju i rade na taj način - da pomažu nekome koga oni znaju i ko je njima drag", rekla je ona.

Brže pronalaženje njenog oca usporile su, kaže, procedure, jer kada je porodica tražila da se pregledaju sigurnosne kamere na VMA, obavešteni su da je za to potrebno posebno odobrenje koje se izdaje po nalogu Tužalaštva samo u slučaju krivičnog dela.

"Zbog toga je izgubljeno dosta vremena, a mislim i da u samom startu nije dovoljno shvaćena ozbiljnost situacije. Da smo odmah imali uvid u sigurnosne kamere, moglo bi brže da se reaguje. Tu smo izgubili dosta vremena", navela je ona.

VMA se ne oglašava šta je preduzeto

Od Vojnomedicinske akademije na konkretna pitanja Euronews Srbija šta je preduzeto u slučaju smrti pukovnika Simića nismo dobili odgovor.

Sa VMA je 5. maja saopšteno da je tog dana u zaključanoj kabini toaleta Centra hitne pomoći pronađeno beživotno telo starijeg muškarca i da je uviđaj na licu mesta obavila policija. Nakon toga je telo po nalogu nadležnog tužioca transportovano u Institut za sudsku medicinu Кliničkog centra Srbije, radi utvrđivanja uzroka smrti.

"Nadležni organi utvrdili su da je reč o P. S. (1939). Кako je za sada utvrđeno, prijem istoimenog pacijenta evidentiran je u Centru hitne pomoći 1. maja u 8.40 sati zbog bolova u trbuhu, s tim da nema podataka o daljem toku zbrinjavanja. Članovi porodice P.S. obratili su se 4. maja u 16 sati dežurnom oficiru VMA, koji im je pružio informacije sa kojima je VMA u tom trenutku raspolagala", navedeno  je u saopštenju VMA.

Istakli su nadležni organi preduzimaju sve mere i radnje u cilju utvrđivanja okolnosti u vezi sa tim slučajem i da će, ukoliko se utvrdi da je bilo propusta zaposlenih na VMA, oni biti najoštrije sankcionisani.

Komentari (0)

Srbija