Društvo

Beograd ponovo u top deset po zagađenosti vazduha u svetu, a sezona tek počela

Komentari

Autor: Euornews Srbija

22/12/2021

-

17:10

Euronews Srbija

veličina teksta

Aa Aa

Beograd se danas ponovo našao u top destet gradova na svetu sa najlošijim kvalitetom vazduha. Prema podacima koji su objavljeni u 11.50 na sajtu IQAir Visual, vidi se da se glavni grad Srbije nalazi na neslavnom šestom mestu - odmah ispod Lahora koji je prvi, zatim Delhija, Dake, i dva kineska garda Vuhana i Hangzhoua.

Slab vetar i stabilna atmosferska situacija prouzrokovali su veću koncetraciju PM čestica, a prema podacima Agencije za za zaštitu životne sredine, vazduh je zagađen u svim većim gradovima Srbije, pogotovo u Valjevu i Kosjeriću. Zbog toga se preporučuje nošenje maski na otvorenom, a koncetracija PM čestica u Beogradu je bila i do 25 puta veća od dozvoljene. 

IQAir Visual Printscreen

 

Inače, što se tiče delova grada, prema sajtu Beoeka, podaci od 11 sati pokazuju da je kvalitet vazduha dobar jedino u Ovči, dok su Veliki Crljeni najkritičniji po ovom pitanju.

Printscreen Beoeko

 

 

Kako da se ponašamo?

Kada govorimo o zaštiti od zagađenja, glavni savet stručnjaka je da se ne boravi na otvorenom, a savetuje se da se zatvaraju prozori i koriste prečišćivači vazduha. Tokom perioda visokog stepena zagađenja ne bi trebalo upražnjavati ni fizičke aktivnosti.

Andrej Šoštarić rekao je ranije za Euronews Srbija da je za građane najvažnije da budu pravovremeno informisani o kvalitetu vazduha u realnom vremenu i da svoje ponašanje prilagode tome.

"Ukoliko je moguće, kada je vazduh zagađen ili jako zagađen trebalo bi izbegavati boravak na otvorenom prostoru i smanjiti fizičku aktivnost", naveo je Šoštarić.

Na koji način se meri zagađenje i gde su podaci najpouzdaniji?

Inače, u Srbiji je već duže vreme aktuelna debata o tome gde je moguće pronaći pouzdane podatke o kvalitetu vazduha, kao i koje tačno čestice je potrebno meriti kako bi oni bili verodostojni. Ovim povodom se nedavno oglasila i ministarka za zaštitu životne sredine Irena Vujović koja je savetovala građane da je neophodno da se o kvalitetu vazduha najpre, kaže, informišu isključivo na zvaničnim sajtovima, jer ističe oni su tačni, verifikovani i pouzdani, preneo je tada Tanjug.

"Ne želim da kažem da ne postoji prekomerno zagađenje u pojedinim gradovima. Da, ono postoji i prikazano je na zvaničnim sajtovima, ali da ne bi unosili paniku, da ne bi koristili ono što nije u skladu sa propisima Republike Srbije, još jednom pozivam građane da koriste verifikovane sajtove, na kojima i nema napomena da nisu tačni ili verifikovani, kao što je to na drugim sajtovima", rekla je tada Vujović.

Inače, podaci do kojih država dolazi stižu sa 38 mernih jedinica koje su raspoređene širom Srbije. Mere se: sumpor dioksid, ugljen-monoksid, olovo, benzen, ali i  takozvane PM čestice. Prema evropskoj regulativi, da bi se vazduh smatrao čistim, koncentracija tih čestica ne treba da bude veća od 40 mikrograma po metru kubnom.

Međutim, da bi se došlo do tih podataka potrebno je mnogo posla i kompletna procedura je zahtevna, rekla je ranije za Euronews Srbija Jasmina Knežević šef grupe za monitoring i stanje kvaliteta vazduha.

"Da bi mi dobili tačan rezultat, postoji čitav niz postupaka i procedura koje mi primenjujemo, od kontrole samih instrumenata na stanici do kalibracija koje vrši naša kalibraciona laboratorija koja svoje instrumente poredi u nekim međunarodnimi centrima", objasnila je Knežević.

Od posledica zagađenja godišnje premine 6.000 ljudi

Visok stepen zagađenosti vazduha negativno utiče na zdravlje svih ljudi, a prema procenama Svetske zdravstvene organizacije (SZO), više od 90 odsto svetskog stanovništva izloženo je lošem vazduhu, a zbog lošeg kvaliteta vazduha u svetu umre sedam miliona ljudi, a u Srbiji - 6.000 ljudi godišnje. Kako je za Euronews Srbija ranije istakla pulmolog Tatjana Radosavljević, u trenucima kada je Beograd u vrhu svetske zagađenosti, tegobe nemaju samo bolesni, već i najzdravije osobe.

"Aerozagađenje može uticati na pluća, srce... PM čestice idu direktno u krv i mogu izazvati maligne bolesti... čak se smatra da je zagađen vazduh jedan od uzroka Alchajmerove bolesti", navela je Radosavljević.

Milenko Jovanović iz Nacionalne ekološke asocijacije naveo je da bi pre svega država trebalo da prizna ovaj problem i aktivno radi na njegovom rešavanju.

"Treba pristupiti merama, a to je smanjenje emisija štetnih materija, odnosno smanjenje broja individualnih ložišta, saobraćaja dominantno, u nekim gradovima i industrija", naveo je Jovanović. 
Stručanjaci su sagalsni u jednom - ne postoji čarobni štapić koji će pronaći instant ređenje. Jedini način je adekvatno ulaganje kako države, tako i pojedinca.

Šta su PM 10 i PM 2.5 čestice?

Čestice koje se mere da bi se ocenio kvalitet vazduha, tzv. suspendovane PM 10 i PM 2.5 čestice vrlo negativno utiču na zdravlje ljudi, jer zbog svoje veličine lako dospevaju u organizam. One mogu biti prirodnog ili antropogenog porekla. Antropogene čestice nastaju upravo zbog nekompletnog sagovrevanja čvrstih goriva koja se koriste tokom grejne sezone u Srbiji.

"PM 10 čestice su suspendovane čestice u koje spadaju sve one velične do 10 mikrona. Druge, PM 2.5 čestice su one koje je je kao posebno opasne označila i Svetska zdravstvena organizacija. Njihova veličina im omogućava da direktno uđu u alveole pluća i da negativno utiču na zdravlje i to ne samo respiratornih organa", rekao je ranije stručnjak za kvalitet vazduha Milenko Jovanović za Euronews Srbija. Kako je rekao, te čestice su često nosioci teških metala, toksičnih jedinjenja, olova, arsena, koja su vrlo opasna po zdravlje. 

Komentari (0)

Srbija