Društvo

Sindikat obrazovanja Srbije: O obrazovnim zakonima u skupštinskoj proceduri niko nije konsultovao sindikate

Komentari

Autor: Euronews Srbija

23/12/2021

-

08:20

Sindikat obrazovanja Srbije: O obrazovnim zakonima u skupštinskoj proceduri niko nije konsultovao sindikate
Sindikat obrazovanja Srbije: O obrazovnim zakonima u skupštinskoj proceduri niko nije konsultovao sindikate - Copyright AP/Darko Vojinović

veličina teksta

Aa Aa

Sindikat obrazovanja Srbije nezadovoljan je što su u skupštinsku proceduru ušle izmene i dopune pet zakona iz oblasti obrazovanja, a da oni nisu obavešteni o tome, niti je traženo mišljenje sindikata.

U saopštenju navode da već duže vreme Sindikat obrazovanja Srbije traži od resornog ministarstva uspostavljanje socijalnog dijaloga po svim važnim pitanjima iz oblasti obrazovanja, ali očigledno ne postoji volja da se kroz pregovore Ministarstvo upozna sa stavovima i predlozima sindikata za rešavanje ključnih problema, koji se iz dana u dan uvećavaju.

"Nedopustivo je da se predlažu izmene i dopune zakona iz oblasti obrazovanja koje se direktno odnose na radni položaj zaposlenih, bez javne rasprave i bez učešća sindikata. Posebno ukazujemo na izmenu člana 31. Zakona o osnovnom obrazovanju i vaspitanju, kojom se propisuje organizacija obrazovno – vaspitnog rada sa dopunom istog da "obrazovno – vaspitni rad, od petog do osmog razreda, može da se organizuje i u kombinovanom odeljenju“", kaže predsednica sindikata Valentina Ilić, a navodi se u saopštenju.

Dodaju da će "spajanje" dva, tri ili četiri razreda u kombinovano odeljenje, zbog uzrasta učenika, prirode planova i programa nastave i učenja, koji se realizuju, nesumnjivo negativno uticati na kvalitet nastave, a time ni osnovna škola neće moći da ispuni svoj zadatak, dat u članu 9. Zakona o osnovnom obrazovanju i vaspitanju, a posebno će prouzrokovati i ogroman broj tehnoloških viškova.

"Zbog svega navedenog, od vas tražimo da povučete navedene predloge izmena i dopuna zakona iz skupštinske procedure, dok se sindikati o njima ne izjasne. Ovakav odnos prema obrazovanju, ključnoj delatnosti u društvu, imaće dalekosežne posledice na kvalitet i ishode obrazovanja", navode u saopštenju.

U skupštinskoj proceduri su: izmene i dopune Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja, Zakona o osnovnom obrazovanju i vaspitanju, Zakona o srednjem obrazovanju i vaspitanju, Zakona o predškolskom vaspitanju i obrazovanju i Zakona o prosvetnoj inspekciji.

Komentari (0)

Srbija