Društvo

Kosovska ministarka traži proglašenje vanredne situacije zbog energetske krize, opozicija tvrdi da je kasno

Komentari

Autor: Euronews Srbija/Anđelka Ćup

28/12/2021

-

13:22

Kosovska ministarka traži proglašenje vanredne situacije zbog energetske krize, opozicija tvrdi da je kasno
Euronews - Copyright Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Zbog energetske krize na Kosovu, ministarka ekonomije Artane Rizvanoli je na današnjoj sednici skupštine pozvala poslanike da podrže proglašenje vanredne situacije u ovoj oblasti.

"To ne znači da će se odmah preduzeti restriktivne mere, ali to omogućava Vladi da preduzme određene korake u vezi sa ograničenjem snabdevanja potrošača električnom energijom", rekla je Rizvanoli.

Ona je dodala da proglašenje vanredne situacije daje pravo Vladi da izriče mere u trajanju koje smatra potrebnim, u cilju lakšeg izlaska iz krize.

 
"To ne mora da bude odmah, ali nam omogućava brzu intervenciju", rekla je ona.

Poslanik Demokratske partije Kosova Ferat Šalja smatra da je odluka Vlade o hitnim merama došla sa zakašnjenjem, te da bi se novom odlukom vlade legalizovali prekidi struje.

"Pred nama je veoma kasna odluka. Trebalo je to planirati u ranu jesen, uz detaljno obrazloženje o problemima i okolnostima u kojima se nalazimo. Tražimo da nam se saopšte činjenice zbog čega smo u ovakvoj situaciji i šta se unapred preduzelo da se ovakva situacija spreči", rekao je Šalja.

Prema njegovim rečima, pad bloka B2 je bio očekivan, a da se Kosovo, odnosno odgovorni za to, nisu organizovali po ovom pitanju i istakao da je Kosovo ove godine izvezlo struju u vrednosti više od 58 miliona evra, optužujući Vladu da nije imala plan. Sa njim je saglasan i predsednik Demokratskog saveza Kosova Lumir Abdidžiku koji je rekao da Kosovo kasni šest meseci sa proglašenjem vanrednog stanja.

"Drugi proglasili vanredno stanje u oktobru"

"Drugi su brzo reagovali i izabrali strategiju. Svi snabdevaju građane energijom, a Kosovo to ne može da uradi i to je međunarodna vest. Zato je kriza ovde posebna. Drugi nisu u međunarodnim vestima, već Kosovo, jer su drugi proglasili vanredno stanje u oktobru, čak i kada su cene bile niže, a kriza manja. Danas smo u decembru, četiri dana pred kraj godine i danas, šest meseci od početka krize, a tri meseca nakon što su ostali proglasili vanrednu situaciju, počeli smo da slušamo mere Vlade, sa šest meseci zakašnjenja. Ovakvo upravljanje krizama ne može da donese dobre rezultate", istakao je Abdidžiku.

Šef poslaničke grupe Alijanse za budućnost Kosova Besnik Tahiri rekao je da je ova politička partija pre dve nedelje zatražila parlamentarnu debatu, te da aktuelna Vlada traži krivca za energetsku krizu, a ne rešenje.

"Kosovo se suočava sa najvećom krizom od proglašenja nezavisnosti. Ono što nas dodatno zabrinjava jeste činjenica da Vlada i premijer ignorišu ovaj problem prebacujući krivicu na treću stranu", rekao je on.

Očekuje se da zahtev za proglašenje vanredne situacije ipak bude usvojen, s obzirom da vladajuća stranka ima nadpolovičnu većinu u parlamentu.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija