Društvo

Krizni štab odlučio: Na snazi ostaju dosadašnje mere

Komentari

Autor: Euronews Srbija

28/12/2021

-

17:36

Krizni štab odlučio: Na snazi ostaju dosadašnje mere
Tanjug/Jadranka Ilić, Sava Radovanović - Copyright Tanjug/Jadranka Ilić, Sava Radovanović

veličina teksta

Aa Aa

Sve mere koje su sada na snazi treba da ostanu i u narednom periodu jer daju rezultate - nošenje maski, fizička distanca i vakcinacija, rekla je Darija Kisić Tepavčević, ministarka za rad zapošljavanje i boračka i socijalna pitanja na današnjoj konferenciji za novinare nakon sednice Kriznog štaba.

Kada je reč o predstojećim praznicima, ona je ponovila savet građanima da čuvaju sebe i porodicu i dodala da jedino tako možemo da pobedimo virus.

"Poslednjih nedelja imamo stabilnu situaciju, beležimo nešto veći broj posebno na području Beograda. Pokazalo se da je ispravna odluka na poslednjoj sednici kada smo odlučili da ne dođe do ranijeg početka zimskog raspusta. Sada je dobro jer za dva dana počinje školski rasput, koji traje tri nedelje, što će značajno da utiče na epidemiološku situaciju", navela je Kisić Tepavčević.

Ona je ocenila da je epidemijska situacija u Srbiji stabilna i da imamo najnižu stopu novoobolelih u Evropi. Ipak, upozorila je, procenti pozitivnih rastu, posebno u Beogradu i postoji bojazan da to može biti početak nekog značajnijeg povećanja.

"Na području Beograda postoji malo više pozitivnih i njihov broj lagano raste od 8,2 odsto na oko 10 odsto. Neko će reći da u procentima to nije veliko povećanje, ali se bojimo da to može biti početak značajnijeg povećanja, pogotovo na području Beograda", rekla je Kisić Tepavčević nakon sednice Kriznog štaba.

Na pitanje da li nas očekjuje novi talas, Kisić Tepavčević kaže da ne zna šta da odgovori.

"Odgovor ne zna niko, kako ćemo se ponašati, koliko ćemo se okupljati, da li ćemo se vakcinisati, ako se budemo slobodno kretali, procenat vakcinisanih ostane isti, slede nam talasi i talasi, a malo je potrebno da to prekinemo", rekla je Kisić Tepavčević.

Ona je navela da je do sada vakcinisano 58,2 odsto punoletnih građana Srbije i još jednom apelovala na vakcinaciju.

"Što se tiče kovid propusnica, one su i te kako dale efekte, iako imamo dosta limitiran broj inspektora na terenu. Oni vredno i marljivo rade, aplikacija će početi sa radom koja će sa većom verovatnoćom moći da vrši obuhvatniji nadzor. Moći će da se otkriju i plagijati koji su postojali kada su u pitanju kovid propusnice jer su nažalost neki građani imali takve vrste sertifikata", izjavila je ministarka za rad zapošljavanje i boračka i socijalna pitanja.

Na pitanja kakva je bila atmosfera na sednici i šta je predložio medicinski deo Štaba, ona je rekla da je doneta zajdnička odluka "da je to najbolja mera".

"Sagledavaju se različiti akspekti, ali prioritet su zdravstveni. Atmosfera je kao i uvek, u vidu diskusija i iznošenja indikatora. Sagledana je epidemiološka situacija, trendovi, mere koje su na snazi, uvođenje kovid propusnica, svaki od tih patrametra smo razmatrali. Kad smo sagledali sve navedeno, ovo je zaključak. Virus postoji, taj soj koji se brzo širi je prisutan. U interesu svakog od nas je da ostanemo zdravi i zaštitimo sebe i okolinu", navela je članica Kriznog štaba.

Kako je dodala, ne mogu da budu iste mere na početku pandemije i sada skoro tri godine posle otkrivanja korone.

Kisić Tepavčević je rekla da je mnogo manja verovartnoća prenošenja virusa na otovorenom prostoru.

"Ne možemo da znamo koji je procenat postignut u kolektivnom imunitetu jer se tu računaju i vakcinisani i oni koji su preležali kovid. Svakako, sigurnije je kada boravimo na otvorenom, nego u zatvorenom prostoru. Sve što je organizovano, biće kontrolisano. Znamo da je teško kontrolisati kada je u pitanju veliki broj ljudi, ali apelujemo na građane da čak i u takvim situacijama poštuju mere i brinu o svom zdravlju, budu na propisanoj udaljenosti", istakla je Kisić Tepavčević.

Sednica Kriznog štaba počela je nešto posle 16 sati u Palati Srbija. Glavne teme sednice bile su pojava omikron varijante virusa korona u zemlji, kao i predstojeći praznici.

Medicinski deo članova Kriznog štaba je uoči sednice najavio da će se usprotiviti masovnim novogodišnjim okupljanjima i tražiti produženo važenje kovid propusnica.

Podsetimo, omikron je u četvrtak, 23. decembra potvrđen u Srbiji. Lekari kažu da je sigurno bio prisutan i ranije, ali da nije "dobio zalet". Strahuju od predstojećih praznika, okupljanja mladih na dočeku Nove godine. 

Epidemiolozi upozoravaju da omikron soj predstavlja realnu pretnju, zbog brzog širenja, te da zbog toga mora da se pojača kontrola sprovođenja mera.

 

 

Preporuka za vas

Komentari (1)

Zoran

28.12.2021 17:56

Još jedno moje divljenje za moral koji krasi krizni štab

Srbija