Društvo

Preminuo Luka Kurjački, mladi scenarista i dramaturg koji je ujedinio Srbiju

Komentari

Autor: Euronews Srbija

04/01/2022

-

17:51

Preminuo Luka Kurjački, mladi scenarista i dramaturg koji je ujedinio Srbiju
Preminuo Luka Kurjački, mladi scenarista i dramaturg koji je ujedinio Srbiju - Copyright budihuman.rs

veličina teksta

Aa Aa

Luka Kurjački, mladi scenarista i dramaturg, izgubio je juče bitku sa karcinomom u 33. godini života.

Rođen 1989. godine u Zadru, odrastao je i živi u Beogradu gde je završio gimnaziju zatim fakultet. Luka se bavio pisanjem i režijom, a u svoje slobodno vreme voleo je da planinari.

U januaru 2015. godine na Klinici za neurohirurgiju Kliničkog centra Srbije operisan je prvi put. Operacija je uspešno završena, ali je 2018. došlo do recidiva bolesti.

Usledila je druga operacija posle koje je Luka primao radioterapiju.

Kurjački se posle rehabilitacije vratio svom uobičajenom životu sve do kontrolnog pregleda magnetnom rezonancom u aprilu 2021. godine  kada je nalaz pokazao da se bolest ponovo vratila.

Nažalost, nakon treće operacije u maju 2021. godine ustanovljeno je da se radi o Glioblastom mutant WHO gradus IV, najagresivnijem malignom tumoru na mozgu.

Nakon treće operacije Luki je narušena sposobnost pisanja, čitanja i govora.

Kontrolni snimak magnetnom rezonancom napravljen 10. novembra ove godine pokazao je da uprkos hemioterapiji, tumor raste.

U Japanu postoji klinika koja primenjuje inovativnu terapiju za glioblastom, a kako bi se Luki pružila šansa da ozdravi, cela Srbija učestvovala je u prikupljanju 31 miliona dinara, koliko košta to lečenje.

Lukine kolege iz sveta kinematografije organizovale su brojne kulturne događaje s ciljem da prikupe neophodna sredstava, između ostalog i aukcijska prodaja predmeta iz filma "Toma", kao i iz popularne TV serije "Senke nad Balkanom".

Nažalost, tumor je bio brži.  Luka Kurjački će biti sahranjen 8. januara 2022. na Novom groblju u Beogradu.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija