Društvo

Dr Janković: Omikron dao ubrzanje novom talasu, uskoro bi broj novozaraženih mogao da bude i petocifren

Komentari

Autor: Fonet

05/01/2022

-

08:46

Dr Janković: Omikron dao ubrzanje novom talasu, uskoro bi broj novozaraženih mogao da bude i petocifren
Dr Janković: Omikron dao ubrzanje novom talasu, uskoro bi broj novozaraženih mogao da bude i petocifren - Copyright Euronews Srbija

veličina teksta

Aa Aa

Zamenik direktora Kliničkog centra Niš Radmilo Janković izjavio je danas da je omikron soj virusa "dao ubrzanje" novom talasu zaražavanja koronom i ocenio da će uslediti veliki pritisak na kovid ambulante, a da bi uskoro broj zaraženih dnevno mogao biti i petocifren.

"U narednom periodu nas očekuje uznemirujući scenario, neće biti toliko ljudi za bolnice", rekao je Janković i naglasio kako veruje da će, kada se danas pojave brojke zaraženih, to delovati uznemirujuće i deprimirajuće.

Janković je naglasio da će brojevi zaraženih biti potcenjeni, a uveren je da što hitnije treba nešto uradti, jer će efekti ovog pritiska biti mnogo više socijalni i društveni nego zdravstveni. Vakcine nisu efikasne da spreče zaražavanje kod omirkona, ali štite od smrtnih ishoda i težih slučajeva, naglasio je Janković i dodao da omikron za sada daje lakšu kliničku sliku.

Prema njegovim rečima, simptomi se pojavljuju već posle dva dana, kraće traje i ono što rade zemlje u Zapadnoj Evropi je da smanjuju vreme karantina, kako ne bi svi bili na bolovanju.

"Možda je ovo poslednji čin, ovako brzo i masovno završavanje, bez opterećenja zdravstvenog sistema možda znači kraj, ali niko to sa sgurnošću ne može reći", rekao je Janković.

On je naveo da na kovid odeljenju KC Niš trenutno imaju 55 pacijenata na bolničkom lečenju, ali se radi o delta soju.

Podsetimo, juče je u Srbiji zabeležen nagli skok novoobolelih, pa je tako u poslednja 24 sata na koronavirus testirano 21.876 osoba, a registrovano je 5.224 novih slučajeva infekcije. Preminulo je 19 osoba. Hospitalizovano je 2.188 pacijenta, od čega se na respiratorima nalazi njih 79.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija