Društvo

Meteorolog Milenko Jovanović za Euronews Srbija: Zagađenje vazduha višegodišnji problem koji nije rešavan

Komentari

Autor: Euronews Srbija

05/01/2022

-

21:02

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Više od tri miliona građana Srbije i zvanično udiše prekomerno zagađen vazduh, iako monitoring zagađenja česticama PM 2.5 i PM 10 pokriva samo polovinu stanovništva, pokazuje godišnji izveštaj Nacionalne ekološke asocijacije - NEA. 

Ova asocijacija nivo zagađenosti označava katastrofalnim, a najteže je u Novom Pazaru i Valjevu. Asocijacija navodi da barem petina populacije živi u većim gradovima bez automatskog monitoringa zagađenja. 

NEA upozorava da se nastavilo kontinuirano negiranje problema od strane vlasti na svim nivoima, što je dovelo do daljeg odlaganja preduzimanja adekvatnih mera.

Meteorolog Milenko Jovanović za Euronews Srbija kaže da je Srbija na začelju u Evropi, a da je aerozagađenje višegdišnji problem koji nije rešavan. S tim u vezi govori i o slučajevima kancera pluća, te smrtnosti zbog aerozagađenja.

"Devet gradova u Srbiji, devet mernih mesta, ima lošiji kvalitet vazduha od poslednjeg rangiranog na listi kada je PM 2.5 u pitanju. Znači 323 grada - mi smo iza toga. To govori koliko smo na začelju nečega što je obaveza", istakao je Jovanović.

Na pitanje zbog čega je Srbija u takvom problemu, Jovanović kaže zbog nepriznavanja problema i nerešavanja problema.

"To znači da izvori koji su poznati, a to nije tajna, to su termoenergetski sektor, saobraćaj, industrija, su doveli do toga da se kontinuirano nastavlja visok nivo aerozagađenja. Čitav Zapadni Balkan je pod čitavom tenzijom termoenergetskog sektora,  mislim da je Srbija šampion po jako lošem lignitu", rekao je on.

Kako je dodao, Srbija je na začelju i Evropska unija joj je potrebna kako bi bila putokaz kako se upravlja kvalitetom vazduha.

Kako ističe, kada je reč o novcu koji bi trebalo da bude izdvojen na godišnjem nivou - to je oko 500 miliona evra.

"Sigurno da bi na godišnjem nivou maksimalno 500 miliona evra bilo predovoljno da se iz godine u godinu prati opadajući trend da se spasu hiljade života u roku od pet godina", rekao je Jovanović.

Podsetimo, Beograd je tokom prošle godine bio jedna od najzagađenijih prestonica u svetu kada je reč o kvalitetu vazduha. 

Prilikom merenja zagađenja, meri se nivo suspendovanih čestica PM 10 i PM 2.5, koje mogu vrlo negativno da utiču na zdravlje ljudi jer zbog svoje veličine lako dospevaju u organizam. One mogu biti prirodnog ili antropogenog porekla. Antropogene čestice nastaju upravo zbog nekompletnog sagovrevanja čvrstih goriva koja se koriste tokom grejne sezone u Srbiji.

Kada govorimo o zaštiti od zagađenja, glavni savet stručnjaka je da se ne boravi na otvorenom, a savetuje se da se zatvaraju prozori i koriste prečišćivači vazduha. Tokom perioda visokog stepena zagađenja ne bi trebalo upražnjavati ni fizičke aktivnosti.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija