Društvo

Zaraženo 10 studenata iz 14 studentskih domova u Beogradu

Komentari

Autor: Tanjug

06/01/2022

-

12:06

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Od oko 1.500 studenata koliko ih je trenutno u 14 studentskih domova u Beogradu, kovid je potvrđen kod desetoro, pokazuju najnoviji podaci Studentske poliklinike.

Prema rečima direktora Ustanove Studentski centar "Beograd" Gorana Minića, osmoro studenata čeka rezultate testiranja, a prati se stanje 11 studenata koji su bili u kontaktu sa zaraženima. Uprkos naglom skoku broja novoobolelih u našoj zemlji, stanje u studentskim domovima je stabilno, ukazao je Minić i dodao da za sada nema naznaka da će se mere pooštravati.

"Spremni smo i za to. Pratićemo situaciju sa resornim Ministarstvom, Kriznim štabom i Studentskom poliklinikom. Sprovodićemo sve mere koje budu preporučene od nadležnih zdravstvenih institucija, jer je to odgovorno ponašanje", poručio je Minić.

Udomu "Kralj Aleksandar I", popularnoj "Loli", koja delom ima funkciju kovid bolnice, nema nijednog zaraženog studenta. U studentskim domovima u Beogradu trenutno boravi oko 390 stranih studenata, rekao je Minić i još jednom istakao da se u tim objektima poštuju sve preporuke Kriznog štaba.

"Zaposleni nose zaštitne maske, postavili smo obaveštenja kojima apelujemo na studente da poštuju mere, da provetravaju životni i radni prostor", rekao je Minić i podsetio da su prenoćište i posete dozvoljene samo studentima koji su potpuno vakcinisani.

Dvojica studenata koji su danas boravili u domu "Lola", iako nevakcinisani, pozvali su svoje vršnjake da se pridržavaju mera. Mateja Stanić sa Mašinskog fakulteta rekao je za Tanjug da ne planira da primi vakcinu, ali da se pridržava svih propisanih mera.

I njegov kolega Pavle istog je stava: "Nisam vakcinisan, mislim da treba da bude slobodna volja i da je legitimno da studenti imaju stavove da se vakcinišu i ne, ali pridržavam se mera u potpunosti", istakao je Pavle.

Više studenata u studentskim domovima očekuje se nakon praznika, a procene su da bi se tada mogao potvrditi znatno veći broj zaraženih kovidom.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija