Društvo

Đerlek: Zastrašujuća cifra novozaraženih, srećom broj hospitalizovanih nije veliki

Komentari

Autor: Pink

07/01/2022

-

12:31

Đerlek: Zastrašujuća cifra novozaraženih, srećom broj hospitalizovanih nije veliki
Đerlek: Zastrašujuća cifra novozaraženih, srećom broj hospitalizovanih nije veliki - Copyright Tanjug/Rade Prelić

veličina teksta

Aa Aa

Državni sekretar u Ministarstvu zdravlja Mirsad Đerlek rekao je da je "osam - devet hiljada novozaraženih zastrašujuća cifra", ali da, na sreću, broj hospitalizovanih nije velik, jer "virus u omikron obliku" daje u ovom trenutku lakšu kliničku sliku, ali šta će se dešavati u narednom periodu niko ne može da predvidi.

"Zdravstveni sistem trpi veliki pritisak, ali se naš problem premestio iz kovid bolnica na kovid ambulante i na dijagnostiku kovida, na laboratorije, rendgen", rekao je Đerlek za TV Pink.

On je istakao da je "naš zdravstveni sistem potpuno spreman da odgovori i na, kako su počeli da nazivaju, ovaj peti talas" izazvan omikron sojem, ali je naglasio da pobede nad koronom nema bez vakcinacije.

"Ono što su dosadašnja iskustva, ali moram opet da se ogradim da ne znamo šta nas čeka u narednih mesec dva, trenutno omikron virus deluje kao neka vrsta prehlade. Neki pacijenti imaju visoku temperaturu, žale se (da su imaju osećaj) kao da ih je traktor pregazio" rekao je Đerlek, navodeći da ne treba širiti paniku.

Podsetimo, komandant Vojne bolnice Karaburma, dr Ivo Udovičić rekao je da će broj novozaraženih narednih dana biti značajno veći, kao i da ima naznaka da će rasti i broj hospitalizovanih.

"Očekujemo masovnije prijeme u bolnicu od sutra. Sigurno ćemo imati veliki broj pacijenata. Mi znamo da omikron soj ne daje veliki procenat hospitalizacije, ali i znamo da imamo nižu stopu vakcinisanih i da je delta soj tu, kao i da je naša populacija starija", rekao je Udovičić za RTS.

Napominje da nemaju podatak da imaju pacijente sa omikron sojem.

"Mi pratimo kliničku sliku i lečimo na osnovu toga. Znamo da omikron daje lakšu kliničku sliku. Ne znamo još kako se omikron ponaša u nevakcinisanim osobama, tek očekujemo to da vidimo i da vidimo koliko će zaraženih omikronom zahtevati hospitalizaciju", naglasio je Udovičić.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija