Društvo

Praznici stresni za životinje - 5.000 njih strada zbog buke

Komentari

Autor: Euronews Srbija/Ana Mihaljčić

08/01/2022

-

08:21

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Novogodišnji praznici, nisu radosni za sve. Dok traju slavlja, propraćena bukom od petardi, na ulicama, ali i u domovima, svake godine usled stresa od preterane buke, strada oko 5.000 životinja. Osim toga, zanemarene životinje se tokom čitave godine suočavaju sa nedostatkom hrane, koji je posebno izražen kada dođe zima. 

Tim povodom, udruženje Animal Rescue Srbija pokrenulo je akciju "100 tona hrane za napuštene životinje", a za sada je prikupljeno oko sedam tona.

Pas koji je i sam spasen sa ulice zaštitini je znak organizacije koja postoji već šest godina. Osim što je njegova šapa, koja se rukuje sa čovekom, simbol udruženja, Badi je i član spasilačke ekipe.

"Badi je predstavnik svih životinja koje mi spasavamo, to je neka simbolika. Mi se držimo za ruke", kaže Aleksandar Gavrić iz organizacije.

Prvo zvanično neprofitno udruženje građana, Animal Rescue Srbija, koje dobrovoljno spasava životinje iz kritičnih situacija, i tokom ove zime pristiže u pomoć.

"Problem je kada životinje nemaju hranu i kada su napolju i kada nemaju skrovište nikakvo, kad su na vetru, kiši, to nije dobro za ulične životinje. Pa eto kad smo već napravili toliki problem mi kao ljudi, hajde da pomognemo da se taj problem i reši. U suštini, te životinje koje su napuštene su uglavnom zbog nas ljudi koji smo neodgovorni vlasnici", dodao je Gavrić.

Cilj kampanje je da se apeluje na građane da ne koriste petarde, jer nekome mogu oduzeti život.

"Životinje generalno imaju mnogo izraženije čulo sluha nego mi, mnogo osetljivije. Za njih taj pucanj petarde mnogo se jače oseti, mnogo ih više uznemiri. Samim tim pokušavamo da objasnimo ljudima da to zaista može da bude ubitačno za neke životinje.

Par sekundi zabave, nekoga može koštati života. Životinje usled straha od petardi mogu da uginu. Svake godine tokom novogodišnjih praznika životinje osećaju stres kada čuju pucanj petarde. Svaki put kada uzmete petardu u ruke, razmislite o tome na koga ona sve utiče.     

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija