Društvo

Sastanak lokalnih zvaničnika u Priboju: Incident iznenadio, ali Bošnjaci nemaju razloga za brigu

Komentari

Autor: Tanjug

09/01/2022

-

18:47

Sastanak lokalnih zvaničnika u Priboju: Incident iznenadio, ali Bošnjaci nemaju razloga za brigu
Kokin Brod - Copyright MGSI, Đorđe Krstić

veličina teksta

Aa Aa

Predstavnici lokalne samouprave u Priboju, sve tri bošnjačke stranke koje participiraju u vlasti u opštini kao i predstavnici Islamske zajednice osudili su incident koji se dogodio uoči Božića, kada je grupa mladića skandirala „Božić je, Božić je, pucaj u dzamije”.

Na sastanku je takođe zaključeno da se vinovnici što pre moraju identifikovati i oštro kazniti.

Takvo ponašanje se ne sme ponavljati jer nije ni primereno ni prikladno Pribojcima, ocenili su učesnici sastanka.

Predsednik opštine Priboj, Lazar Rvović istakao je da su ga takva dešavanja iznenadila i da ova situacija zahteva učešće države i pozvao predsednika Aleksandra Vučića da dođe u Priboj, kako bi zajednički ulili poverenje Bošnjacima i potvrdili još jednom da je Srbija i njihova država.

"Iskoristićemo ovo da dokažemo da nekad i zlo može raditi za dobro. Da delima, a ne rečima pokazujemo i naš patriotizam i naš odnos prema našim komšijama i naš odnos prema Priboju i naš odnos prema Srbiji" rekao je Rvović.

Sastanku je prisustvovao i pribojski imam Harun efendija Eminagić koji je i nakon sastanka, a potom i ispred džamije u Priboju, poručio "da su Bošnjaci u Priboju sigurni. Da ne treba da se boje. Da nisu građani drugoga reda, već da uživaju sva druga prava".

Prošlo vreme pucanja na džamije

On je još istakao da Bošnjaci "nemaju razloga za brigu. Prošlo je vreme kada se pucalo na dzamije, kada su lomljeni prozori i ubacivale eksplozivne naprave. To je davno iza nas. To pokazuje i lokalna samouprava u odnosu prema Bošnjacima, bar kad je u pitanju Islamska zajednica i podrška toj zajednici".

Imam je pozvao i Srpsku pravoslavnu crkvu da osudi incidente i da radi na vaspitavanju mladih.

Na sastanku su bili prisutni i narodni poslanici Krsto Janjušević i Jahija Ferhatović.

Janjušević je kazao da ga raduje da su ovaj "gnusni događaj podjednako osudili i Srbi i Bošnjaci i da se svi stide ovakvih poruka".

"Apelujemo da se sistem ubrza i da se oni koji su učestvovali, prema zasluzi, adekvatno kazne za to", izjavio je Ferhatović.

Ferhatović je apelovao na sistem da se ubrza i da se kazne oni koji su u ovome učestvovali, zato što su to dela pojedinaca, a ne čitavog sistema i policije, koji su sramota i za policiju i za državu.

Serija međunacionalnih incidenata počela je nakon što je pripadnik policijske uprave Priboj Marko Pantović na svom Facebook profilu objavio video snimak na kojem zajedno sa starešinama i kolegama policajcima veseli uz stihove: “Oj Srebrenice tako si mi mila, Dabogda se tri put ponovila, Oj Sjenice nova Srebrenice, Oj Pazaru novi Vukovaru, Oj Fatima đe su ti dimije, u četnika oko Ledenika”. Zbog toga je pokrenut disciplinski postupak protiv vinovnika iz MUP, a formirana je i radna grupa za ispitivanje okolnosti ovog slučaja

Potom je, tokom Badnje večeri desetina mladića je sa bakljama ispred džamije uzvikivala "uznemiravajuće pretnje 'Božić je, Božić je, pucaj u džamije'", a MUP je danas saopštio da je  identifikovan su osamnaestogodišnji mladić koji je, kako se sumnja, u noći između 6. i 7. januara ove godine izazvao incident u kome se vređaju građani druge nacije i vere. 

Takođe Helsinški i Sandžački odbor za ljudska prava je upozorio i na "grafite kojima se veličaju genoci i ratni zločinici" koji su osvanuli na zidovima u Priboju.

 

Komentari (0)

Srbija