Društvo

Gužve na šalterima policijskih stanica gde se izdaju lične karte: Mladi navalili zbog prijave za pomoć od 100 evra

Komentari

Autor: S. T.

11/01/2022

-

10:28

Gužve na šalterima policijskih stanica gde se izdaju lične karte: Mladi navalili zbog prijave za pomoć od 100 evra
Gužve na šalterima policijskih stanica gde se izdaju lične karte: Mladi navalili zbog prijave za pomoć od 100 evra - Copyright Profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Nakon što je objavljeno da će pomoć od 100 evra dobiti mladi od 16 do 29 godina, ne prestaju gužve na šalterima policijskih stanica gde se izdaju lična dokumenta. Jedan od uslova da bi osoba podnela zahtev za pomoć je da ima važeći ličnu kartu. U MUP-u za Euronews Srbija kažu da je broj zahteva za izdavanje tog dokumenta četiri puta veći nego u prvoj polovini decembra.

"Poslednjih dana decembra 2021.godine, kao i početkom ove godine, na šalterima policijskih uprava i policijskih stanica povećan je broj zahteva za izdavanje ličnih karata. Dok je u prvoj polovini decembra broj navedenih zahteva na dnevnom nivou bio između 2.000 do 2.500, 30. decembra primljeno preko 4.000 zahteva za izdavanje lične karte, a 4. januara ove godine taj broj je porastao na skoro 8.000", navode u MUP-u.

Podsećaju da je zakonski rok za izdavanje lične karte 15 dana od dana podnošenja zahteva, ali da je u praksi znatno kraći i kreće se od  tri do četiri dana.

Radi smanjenja gužvi na šalterima i efikasnijeg izdavanja biometrijskih dokumenata, građanima je omogućeno da preko portala eUprave zakažu termin za podnošenje zahteva za izdavanje ličnih dokumenata i da u odabranom terminu podnesu svoj zahtev. Takođe, oni koji će ipak zahtev za ličnu kartu predati u policijskoj stanici, traženi dokument dobiće u najkraćem roku.

Kako se prijaviti

Na novčanu pomoć može da računa oko 1.050.000 mladih u Srbiji, a prijavljuju se na isti način kao i prethodne vrste pomoći države, dakle preko portala Uprave za trezor. Da bi im novac bio uplaćen, potrebno je da dostave četiri ključna podatka - ime i prezime, jedinstveni matični broj, broj lične karte i da se izabere banka gde je otvoren račun. Ukoliko nemaju otvoren račun samo se bira banka gde će MInistarstvo finansija namenski otvoriti račun.

Primaoci socijalne pomoći i lica na izdržavanju kaznenih sankcija ovu pomoć će dobiti automatski. Pomoć će biti isplaćena početkom februara. Mnogi su se pitali koji će datum biti uzet kao presek za one koji mogu da se prijave što se tiče godina, a iz Ministarstva finansija pojašnjavaju da će to biti datum kada zakon stupi na snagu.

Osim mladima, pomoć će na početku godine dobiti i najstariji sugrađani, pa će tako penzionerima u februaru biti uplaćeno 20.000 dinara (oko 170 evra), bez obzira na to kolika im je penzija.

Vanredna sednica parlamenta

Inače, za danas je najavljeno vanredno zasedanje parlamenta, a pred poslanicima će se naći samo jedna tačka dnevnog reda - pomoć mladima od 100 evra.

Poslanici će razmatrati Predlog zakona o privremenom registru državljana Srbije od 16 do 29 godina kojima se uplaćuje novčana pomoć za ublažavanje posledica pandemije bolesti kovid 19, izazvane virusom korona.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je ranije da će 1. februara mladi od 16 do nepunih 30 godina dobiti pomoć od 100 evra.

Prijavljivanje počinje 15. januara i trajaće do 30. januara, a sam proces prijavljivanja biće isti kao za prethodnih 100 evra koje su dobili svi građani.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija