Društvo

Dr Adžić: Pune se bolnice, za pet dana u Batajnicu primljena 323 pacijenta

Komentari

Autor: RTS

18/01/2022

-

09:17

Dr Adžić: Pune se bolnice, za pet dana u Batajnicu primljena 323 pacijenta
Tatjana Adžić Vukičević - Copyright Tanjug/Nikola Anđić

veličina teksta

Aa Aa

Direktorka Kovid bolnice u Batajnici dr Tatjana Adžić Vukičević kaže da je u toj ustanovi za samo pet dana hospitalizovano 323 pacijenta, da imaju pacijenata kao u momentu otvaranja te bolnice u decembru 2020. godine, ali da je raduje što nema povećanja pacijenata na odeljenjima intenzivne nege. Ona je navela da trenutno na bolničkom lečenju imaju 516 bolesnika.

"Za samo pet dana hospitalizovano je 323, što je mnogo. Samo juče primljeno je 79. Imamo pacijente kao u momentu otvaranja Kovid bolnice 4. decembru 2020. godine", istakla je Adžić Vukičević za RTS.

Raduje je ipak ,kako dodaje, to što nema povećanja pacijenata na odeljenjima intenzivne nege - trenutno je na odeljenjima intenzivne nege 54 pacijenta, 38 je intubirano.

Kraće bolničko lečenje

Dodala je da sada pacijenti kraće vremena provode u bolnici. Kada je reč o strukturi pacijenata u bolnici, navela je da je ona potpuno drugačija u odnosu na 6. januar i decembar prošle godine, sada su stariji pacijenti i oni u termalnim fazama malignih bolesti.

"Imamo bolesnike koji čekaju na operacije, koji su pozitivni na kovid i čekaju da bi mogli na operaciju, imamo porodilje i trudnice, čije stanje ide ka ozdravljenju", kaže Adžić Vukičević.

Kako je istakla, genomsko sekvencioniranje je veoma skupo i to se ne može raditi na svim pacijentima, ali su jasne kliničke slike i da se vidi da je u pitanju omikron, dužina hospitalizacije oko omikron soja je 5-6 dana što je kraće u odnosu na delta soj. Doktorka je napomenula da je otvorila još dve poluintenzivne nege ovih dana i da ih je sada 12, ali srećom nije morala da otvara jedinice intenzivnu negu.

Naglasila je da je trenutno zaraženo mnogo lekara i sestara, da je u Batajnici zaraženo 30 lekara, a u KCS 163 lekara i da je duplo više sestara zaraženo.

"Verujem kada bi sada testirali sve nas koji radimo u Batajnici verujem da bi svi bili pozitivni. Omikron soj je nemoguće izbeći. Ostajemo da radimo mi koji nemamo temperaturu, da pomognemo ljudima", rekla je ona.

Dodala je da su mnogo blaže kliničke slike kod vakcinisanih, nego kod nevakcinisanih.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija